V předvolební debatě ČT z Královéhradeckého kraje se hovořilo o situaci ve zdravotnictví a startovacích bytech

6. září 2024
V předvolební debatě ČT z Královéhradeckého kraje se hovořilo o situaci ve zdravotnictví a startovacích bytech

(ČT 24) Česká televize před krajskými volbami nachystala třináct předvolebních debat. Do studia zve vždy osm lídrů kandidátek s největším volebním potenciálem z průzkumu volebního potenciálu dvou agentur: Kantar CZ a Data Collect. V každém kraji se debata zaměřuje na témata, která dominují místní politice. V pátek 6. září se věnovala Královéhradeckému kraji.

Celou debatu s Martinem Červíčkem můžete zhlédnout na ČT24.

Prvním tématem diskuse byla situace ve zdravotnictví a dostupnost lékařské péče. Přilákat do nemocnic a menších ordinací lékaře je velmi náročné, problém v kraji je i například sehnat zubaře.

„Máme stabilizovanou síť okresních nemocnic, máme tady vytvořenou strategii, jak jednotlivé obory v nemocnicích chceme dál rozvíjet do roku 2035,“ sdělil Martin Červíček, který stojí v čele kandidátky Silní lídři pro kraj – ODS, KDU-ČSL a Východočeši. Dodal také, že za poslední čtyři roky přibylo 150 pracovních úvazků v okresních nemocnicích, kde je za zajištění zdravotní péče zodpovědný kraj. Upozornil také, že zajištění primární ambulantní péče je na zdravotních pojišťovnách.

Dalším tématem, které Královehradecký kraj také řeší, je nedostatek startovacích bytů. Většinou ve městech a obcích nejsou a například mladé rodiny často mají problém bydlení sehnat.

„Je to odpovědnost měst a obcí. V poslední době cítím, že kraj se k tomu bude muset přidat nejenom různými dotačními podporami, ale spolufinancováním velkých investičních záměrů. Ty by mohly z objektů, které se hodí na nájemní bydlení, vybudovat startovací byty,“ zmínil Martin Červíček, lídr kandidátky Silní lídři pro kraj – ODS, KDU-ČSL a Východočeši.

Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v.v.

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor PČR
člen výkonné rady ODS