prof. RNDr. Eva Zažímalová, CSc., dr. h. c.

Životopis

prof. RNDr. Eva Zažímalová, CSc., dr. h. c.

Prof. Eva Zažímalová se narodila v roce 1955 v Praze. Vystudovala chemii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze a vědeckou hodnost CSc. získala v oboru biologie (1983). Od roku 1983 pracuje jako vědecká pracovnice v Ústavu experimentální botaniky Akademie věd České republiky (ÚEB AV ČR) a od r. 2018 na částečný pracovní úvazek také v Mikrobiologickém ústavu AV ČR. Na Univerzitě Karlově se v roce 2005 habilitovala a v roce 2013 byla na návrh Univerzity Karlovy jmenována profesorkou anatomie a fyziologie rostlin.

V letech 2007–2012 byla ředitelkou ÚEB AV ČR. V roce 2017 byla zvolena a jmenována předsedkyní AV ČR na první a v roce 2021 na druhé funkční období.

Působí jako členka odborných panelů pro evropské projekty (Rámcový program 7, Horizon 2020, ERC). Je členkou správních a vědeckých rad několika univerzit a Slovenské akademie věd. V roce 2021 byla vybrána do vědecké poradní skupiny Evropské komise „Group of Chief Scientific Advisors to the European Commission“.

Je členkou Učené společnosti České republiky, Academia Europaea a čestnou členkou Maďarské akademie věd. Vysoká škola chemicko-technologická jí udělila čestný doktorát „doktorka technických věd“. V roce 2022 byla jmenována rytířkou Řádu čestné legie.

Hovoří česky a anglicky, částečně rusky. Je vdaná a má dvě děti.