Mgr. Ladislav Chlupáč

senátor PČR
člen oblastní rady

Mírové náměstí 15/7
412 01  Litoměřice

Životopis

Mgr. Ladislav CHLUPÁČ je absolventem strojní průmyslové školy a pedagogické fakulty.

Do komunální politiky vstoupil z pozice ředitele Základní školy v Ploskovicích.

Ladislav Chlupáč je dlouholetým politikem města Litoměřice. V letech 1998–2002 byl radním města, od roku 2002 do roku 2022 zastával funkci starosty.

Pod jeho vedením se Litoměřice zařadily na severu Čech mezi nejúspěšnější žadatele o evropské dotace. Realizována byla více než stovka projektů. Město je propagátorem řady inovativních přístupů, například v oblasti využívání obnovitelných zdrojů energie. Dlouhodobě je vysoce hodnocena i kvalita veřejné správy, kdy Litoměřice již podruhé obhájily nejvyšší kategorii A Místní agendy 21.

Ladislav Chlupáč byl od roku 2002 starostou města Litoměřice a od roku 2018 zároveň i senátorem, přičemž do jeho volebního obvodu spadá Litoměřicko, Roudnicko a Slánsko. Za důležitou skutečnost považuje získání pozice místopředsedy v senátním Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Druhou oblastí, o kterou se intenzivně zajímá, je rozvoj venkova, a to vzhledem k vysokému počtu obcí nacházejících se v jeho senátním obvodu. Působí proto i jako člen Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova. Věnuje se aktivním zónám záplavových území, problematice s pozemky družstva Střížovice, komunitní energetice, mysliveckému zákonu a dalším důležitým problémům spojeným se životem lidí ve městech a obcích.