Pravej podcast: „Je potřeba, aby společnost měla politiky ochotné sloužit,“ říká Edvard Kožušník

27. srpna 2024
Pravej podcast: „Je potřeba, aby společnost měla politiky ochotné sloužit,“ říká Edvard Kožušník

(Pravý břeh) Krajské volby se blíží a bude to těsný závod! Pravej podcast Vám tak přináší rozhovory nejen o politice s kandidujícími politiky za koalici SPOLU napříč kraji. Jako trénovaný běžec pak do studia první dorazil Edvard Kožušník (ODS) z Libereckého kraje!

Celý rozhovor s Edvardem Kožušníkem můžete zhlédnout na Forum24.cz.

„Nestydím se, že jsem politikem. Naopak je potřeba, aby společnost měla politiky ochotné sloužit,“ popisuje sám sebe Kožušník. Zároveň ale dodává, že žije „dva životy“. Kromě politika je totiž také zakladatelem platformy Prostě běž! „Na tom běhání člověka uspokojuje to, že vidíte ten progres, když se lidé z ničeho rozběhají, oproti politice, kdy ten efekt je vidět o hodně později,“ vysvětluje Kožušník.

Kromě druhého profesního života má Kožušník i druhý domov, a to ve Španělsku, odkud pochází jeho manželka. Znalost země a jazyka pak využil během svého působení v Europarlamentu mezi lety 2009 a 2014. „Tehdy jsme se stali pro Španěly středoevropským partnerem a navzájem si pomáhali,“ popisuje bývalý europoslanec Kožušník. Tato aktivita mu nakonec vynesla dokonce Řád španělského krále za civilní zásluhy. „Největší zásluha je v mé paní, protože díky ní jsme se stal součástí rodiny ve Španělsku a od té doby sleduji, co se tam děje,“ říká sám o vyznamenání Kožušník.

Svou kandidaturu do zastupitelstva Libereckého kraje pak shrnuje takto: „Vnímám to jako výzvu ne na jedno, ale dvě až tři následující období,“ říká Kožušník. „Je to kraj, který má industriální tradici, dobře se tam žije a má velkou budoucnost, pokud tam budou lidi, kteří to budou posouvat dopředu.“ Mimo tradiční odvětví se chce zaměřit i na kryptoprůmysl. „Není to jen o spekulacích. V Česku žije velká komunita, která poskytuje produkty a servis v tomto odvětví. Vydělává tak hodně peněz a ty zůstávají v České republice,“ vysvětluje Kožušník. Dodává také konkrétní návrh na podporu místního kryptoprůmyslu: „Rádi bychom v krajské dopravě signálně zavedli možnost placení kryptoměnami,“ říká Edvard Kožušník!

Jak se dostal k politice? Co předcházelo jeho legendární cestě do Štrasburku na kole? Máme příliš mnoho krajů? Co říká o mladých kandidátech koalice SPOLU v Libereckém kraji? A jak probíhalo skládáni místní kandidátky? Poslechněte si první díl speciální série Pravýho podcastu ke Krajským volbám 2024!

Podcast vzniká ve spolupráci s Pravým břehem – Institutem Petra Fialy a Institutem pro demokratickou společnost.

Edvard Kožušník

kandidát na hejtmana Libereckého kraje