Martin Kuba: Za pět minut dvanáct na TN.cz

25. srpna 2024
Martin Kuba: Za pět minut dvanáct na TN.cz

(TV Nova) Doprava a zdravotnictví – dvě oblasti, které nejvíce trápí obyvatele Jihočeského kraje. Obhajující hejtman Martin Kuba z ODS a poslanec Roman Kubíček z hnutí ANO v pořadu Za pět minut dvanáct řekli, jak v případě zvolení v blížících se krajských volbách hodlají tyto palčivé potíže řešit.

Celou debatu s Martinem Kubou můžete zhlédnout na TN.cz.

Výstavba dálnice D3 v Jihočeském kraji čeká na své dokončení řadu let. Jde přitom o jednu nejvýznamnějších dopravních tepen v republice, která má v budoucnu spojit s rakouskou rychlostní silnicí S10. Čechům chybí hlavně o prázdninách, kdy jezdí na jih Evropy.

Doprava
„Za poslední čtyři roky se dost výrazně podařilo s dopravou v regionu pohnout. Na jihu Čech se úseky dálnice D3 buď dostavují úplně, nebo jsou alespoň rozestavěné. Na rozestavění dalšího úseku už ale nemáme kladívko,“ popsal situaci v  regionu v oblasti dopravy jihočeský hejtman Martin Kuba.

Zdravotnictví
Jihočeský kraj jako všechny regiony v republice bojuje s nedostatkem praktických lékařů jak pro dospělé, tak pro děti. Chybí tam rovněž zubaři. „Kraj vypsal motivační program pro lékaře, průměrně přivádíme do kraje průměrně 12 lékařů za rok, za poslední dva roky k nám přišlo zhruba 24 lékařů, z toho je asi 9 zubařů,“ poznamenal hejtman Kuba. Dodal, že Jihočeský kraj nedávno zavedl on-line pohotovost, lidé tak mají nepřetržitě možnost zatelefonovat a požádat o pomoc. „Klíčové ale je zajistit ještě dětské lékaře. Chceme to udělat formou sdružených ordinací,“ poznamenal Martin Kuba.
 

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR
hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení