Jan Šašek: Máme na víc, než být jen krajem montoven s nedostatečnou zdravotnickou péčí!

19. srpna 2024
Jan Šašek: Máme na víc, než být jen krajem montoven s nedostatečnou zdravotnickou péčí!

(www.ods.cz/region.plzensky) S heslem „Máme na víc“ zahájila koalice ODS a TOP 09 Společně do kraje předvolební kampaň do senátních a krajských voleb, které se konají 20. a 21. září. Hlavními tématy koalice jsou podpora a vytváření podmínek pro investice s přidanou hodnotou namísto montoven, kvalitní vzdělání, zlepšení bezpečnosti jak ve městě Plzni, tak v ostatních, především průmyslových, oblastech Plzeňského kraje či zkvalitňování dopravní infrastruktury. Velmi důležitým tématem je podpora regionálního zdravotnictví a rozšíření dostupné lékařské péče do celého kraje, kde se jí nedostává.

Lídrem koalice a kandidátem na hejtmana je čtyřicetiletý rokycanský rodák Jan Šašek: „Do vedení kraje musí nutně nastoupit lidé, kteří v minulosti něco dokázali, nebo lidé s novou dávkou energie. A přesně takové na kandidátce máme. Jsme tým lidí, kterým záleží na tom, kde žijí a chtějí pomoci rozvoji svého kraje,“ říká Jan Šašek ke společné kandidátce a hlavnímu heslu kampaně v těchto volbách.

Největším problémem kraje je podle koalice Společně upadající životní úroveň v regionu, která se promítá do řady oblastí. Ať se jedná o nabídku práce, dopravu či zdravotnictví.

„Byli jsme nejlepší kraj v zemi, ale teď upadáme. Stalo se z nás místo montoven, agenturních pracovníků, zastaralých nemocnic a přecpaných silnic plných kamionů. Proč se to stalo? Protože na to Piráti, STAN a ANO kašlou. Tohle musíme změnit. Jsme skvělý kraj a máme skvělé lidi. Už teď nám ale odchází a hrozí, že odejdou i další. Nemají doktory, zubaře, bojí se jít večer v některých místech na ulici a těžko se dostávají do práce. To musíme změnit, to trápí a štve i nás. Protože máme na víc,“ zmiňuje Jan Šašek nejpalčivější problémy kraje.

Za alarmující považuje koalice Společně aktuální situaci ve zdravotnictví. „Lékařů v kraji ubývá, krajské nemocnice zavírají celá oddělení, dostupnost zdravotnické péče, zejména v řídce osídlených oblastech, začíná být velmi špatná. Není možné se dokola vymlouvat na ostatní a tvářit se, že se mě to vlastně netýká,“ říká k současnému řízení zdravotnictví v Plzeňském kraji primář Klatovské nemocnice Richard Pikner, lídr TOP 09 na společné kandidátce.

Současný stav Plzeňského kraje je pevně spojen s neschopností vedení kraje investovat a realizovat projekty. „Současné vedení se chlubí, že za poslední rok skončilo hospodaření Plzeňského kraje ve více než 2,5mld. přebytku. To ale nejsou ušetřené peníze. To jsou peníze, které měly směřovat do zdravotnictví, dopravy, školství, tedy zpět k lidem, ale kvůli neochotě, anebo neschopnosti se tak nestalo. Naším úkolem tak opět bude rozhýbat realizaci smysluplných projektů a zároveň udržet stabilitu krajského rozpočtu,“ říká Lukáš Hegner, právník a plzeňský zastupitel, který kandiduje na druhém místě.

V dopravě se chce ODS a TOP 09 soustředit na urychlenou výstavbu obchvatů obcí a měst, které zatěžuje především tranzitní kamionová doprava, stejně jako zabránění výstavbě dalšího průtahu centrem Plzně z Bor na Lochotín. Za oběť této stavby má padnout i značná část lochotínského parku. Naopak prosazovat bude rozšíření západního okruhu na čtyři pruhy.

Prioritou je také rozvoj školství. Kraj nutně potřebuje navýšit kapacity současných gymnázií a lyceí, a zároveň podpořit výstavbu nových. Krajskou podporu vyžadují také základní a obecní školy, především na venkově, a to například pomocí dotací, anebo programů na modernizaci jejich vybavení.

V Plzeňském kraji probíhají současně s krajskými volbami volby do Senátu PČR. V obvodu č. 8 Rokycany kandiduje senátor Pavel Karpíšek (ODS) a v obvodu č. 11 senátor Vladislav Vilímec (ODS).
 

Jan Šašek

kandidát na hejtmana Plzeňského kraje