Projev předsedy senátorského klubu ODS Zdeňka Nytry na 31. kongresu

13. dubna 2024

(www.ods.cz) Projev předsedy senátorského klubu ODS Zdeňka Nytry na 31. kongresu.

Dobrý večer, vážené delegátky, vážení delegáti, dámy a pánové,

vystoupit po Pavlovi Blažkovi je trošku problém, navíc jsem dostal před chvilkou z domovské oblasti SMS: „Máš na to tři minuty“. Zkusím. Chtěl bych vás ve stručnosti seznámit s činností senátorského klubu ODS a TOP 09, a to za období od prosince 2021, kdy se měl původně konat prosincový kongres a který byl z důvodu pandemie odložen.

To období zahrnuje dvě funkční období Senátu. V tom 13. předcházejícím funkčním období měl senátorský klub celkem 27 senátorů a senátorek, z toho 17, to znamená, 63 % bylo členů ODS, další tři byli nominováni ODS, čtyři senátoři TOP 09, jedna nezávislá senátorka, jeden nezávislý senátor a jeden senátor za Stranu svobodných. Ta čísla říkám jen proto, a bude to potom ještě důraznější u nynějšího funkčního období, protože s tak širokou paletou senátorek a senátorů opravdu nikdy nemohu garantovat všechny hlasy v rámci projednávaných návrhů zákonů a dalších materiálů.

Předsedou Senátu byl zvolen Miloš Vystrčil, místopředsedou Jirka Oberfalzer, čtyři členové klubu zastávali pozice předsedů výboru, tři pozice předsedů komisí a tři pozice předsedů podvýboru. V senátních volbách na přelomu září a října 2022 senátorský klub ODS a TOP 09 obhajoval pět mandátů, z toho čtyři členové ODS. Všichni ten mandát úspěšně obhájili. Byli to Tomáš Jirsa v Českém Krumlově, Jirka Oberfalzer v Berouně, Miloš Vystrčil v Jihlavě a já v Ostravě.

Dále jsme jako ODS navrhovali (a úspěšně navrhovali) čtyři další kandidáty: paní senátorku Hanu Marvanovou Kordovou v Praze, Jarmilu Smotlachovou v Mělníku, Tomáše Töpfera a Jiřího Duška v Brně. Po různých přestupech v rámci Senátu máme aktuálně 36 členů, náš klub, z toho 18 jsou členy ODS, to znamená 50 %. Šest senátorů a senátorek je navržených ODS, šest senátorů je buď členem TOP 09, nebo navržených TOP 09 a další nezávislí, případně jiné politické subjekty. Tento úspěch před dvěma lety byl zapříčiněn mimo jiné i spoluprací s dalšími stranami a hnutími, kdy společný kandidát uspěl celkem v sedmnácti obvodech z 27, to znamená v 63 %.

Vyjednávání to nebylo vždy jednoduché. Mnohdy bylo nesmírně obtížné sladit představy jednotlivých strach, hnutí a místní specifické vazby, vztahy, případně ambice jednotlivců. Ty zmiňované počty se nám podařilo ve 14. funkčním období přetavit v předsedu Senátu Miloše Vystrčila. Jako klub máme dva místopředsedy, z toho jeden je člen ODS, pět pozic předsedů výborů, čtyři pozice předsedů komisí a čtyři pozice předsedů podvýboru. Na letošní podzim nás čekají opět senátní volby. Klub bude obhajovat 14 mandátů, z toho v devíti případech se jedná o člena ODS.

Naším cílem je pochopitelně uspět a udržet senátorský klub ODS a TOP 09 i nadále jako nejsilnější, respektovaný a na vysoké odborné úrovni. Letošní jednání o kandidátech v jednotlivých senátních obvodech ale byla a stále ještě jsou složitější, než byla před dvěma lety. ODS bude navrhovat 15, možná 16 kandidátů, z toho ale v šesti případech proti kandidátovi jedné ze stran ze SPOLU, v pěti případech budeme podporovat kandidáta ze SPOLU a ve třech případech podporujeme jiného kandidáta – dvakrát ze STANu a jednou nezávislého kandidáta. Ten zbytek prosím máte na internetu v materiálech, jsou tam čísla o legislativní činnosti Senátu, nebudu vás opravdu trápit čísly.

Chci vám všem a nám všem popřát v tom supervolebním roce 2024 hodně síly, jen dobrá rozhodnutí a úspěšné naplnění našich cílů a plánů.

Děkuji za pozornost.

Zdeněk Nytra

předseda senátorského klubu ODS a TOP 09