ČRo Plus. Hnutí ANO nerespektuje ústavní funkci premiéra, říká Eva Decroix

16. července 2024
ČRo Plus. Hnutí ANO nerespektuje ústavní funkci premiéra, říká Eva Decroix

(ČRo Plus) Komu nevoní ANO u Patriotů? Je europarlamentní frakce Patrioti pro Evropu proruská, nebo k takové nálepce není důvod? Mění se směřování hnutí ANO v domácí politice? A co o tom vypovídá neúčast europoslanců ANO na schůzce s premiérem Fialou? Téma pro místopředsedkyni ODS, poslankyni Evu Decroix a místopředsedu hnutí ANO, poslance Radka Vondráčka. V úterý se poprvé schází nově zvolený Europarlament. V něm zasedne i 84 poslanců, kteří před pár dny spolu se sedmi europoslanci hnutí ANO vytvořili frakci Patrioti pro Evropu. Ta ovšem čelí kritice například z úst premiéra Petra Fialy (ODS), že nahrává ruským zájmům. „Hnutí ANO nerespektuje ústavní funkci premiéra,“ namítá místopředsedkyně ODS Eva Decroix.

Celou debatu s Evou Decroix si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Bude podle vás možná spolupráce vládní koalice s hnutím ANO v otázce podpory Ukrajiny jako dosud? Protože hnutí ANO opravdu dosud podpořilo vládní postoje směrem k Ukrajině. Pomoc, cvičení ukrajinských vojáků v Česku a podobně.

Je v zájmu Česka, aby tomu tak bylo. Je zřejmé, že pokud premiér Fiala zve europoslance do Kramářovy vily, tak nejedná jako předseda politické strany, ale činí tak z pozice ústavní funkce, do které byl zvolen svobodnými volbami.

Pokud hnutí ANO nerespektuje ani to rozdělení ústavních funkcí a není schopno pracovat v rámci principů tak, jak jsou nastavené naší ústavou, tak podkopává právě samotný princip, jak jsme schopni jako 21 europoslanců zastupovat zájmy.

Že pozvání nepřijali vnímáte už jako nerespekt a podkopávání?

Ano, přesně tak. A stejně tak jsem to vnímala v okamžiku, kdy se podobné zvaní, nezvaní a komunikace, nekomunikace děla v minulosti na Hradě.

Premiér zve někoho k diskusi z pozice toho, že zastupuje Česko. Pokud někomu nestojí premiér ani za to, aby tam přišel a třeba vyjádřil své odlišné stanovisko, tak jsem upřímně zvědavá, jak bude možné spolupracovat se zástupci takové frakce, kteří nerespektují ani svobodně zvoleného premiéra.

A nezavřel jim sám premiér dveře svými vyjádřeními?

Tím, že vyjádřím svůj politický názor, se kterým druhá strana nesouhlasí, nezavírám žádné dveře.

Eva Decroix

místopředsedkyně strany