ČRo Plus. Hnutí ANO nerespektuje ústavní funkci premiéra, říká Eva Decroix

16. července 2024
ČRo Plus. Hnutí ANO nerespektuje ústavní funkci premiéra, říká Eva Decroix

(ČRo Plus) Komu nevoní ANO u Patriotů? Je europarlamentní frakce Patrioti pro Evropu proruská, nebo k takové nálepce není důvod? Mění se směřování hnutí ANO v domácí politice? A co o tom vypovídá neúčast europoslanců ANO na schůzce s premiérem Fialou? Téma pro místopředsedkyni ODS, poslankyni Evu Decroix a místopředsedu hnutí ANO, poslance Radka Vondráčka. V úterý se poprvé schází nově zvolený Europarlament. V něm zasedne i 84 poslanců, kteří před pár dny spolu se sedmi europoslanci hnutí ANO vytvořili frakci Patrioti pro Evropu. Ta ovšem čelí kritice například z úst premiéra Petra Fialy (ODS), že nahrává ruským zájmům. „Hnutí ANO nerespektuje ústavní funkci premiéra,“ namítá místopředsedkyně ODS Eva Decroix.

Celou debatu s Evou Decroix si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Bude podle vás možná spolupráce vládní koalice s hnutím ANO v otázce podpory Ukrajiny jako dosud? Protože hnutí ANO opravdu dosud podpořilo vládní postoje směrem k Ukrajině. Pomoc, cvičení ukrajinských vojáků v Česku a podobně.

Je v zájmu Česka, aby tomu tak bylo. Je zřejmé, že pokud premiér Fiala zve europoslance do Kramářovy vily, tak nejedná jako předseda politické strany, ale činí tak z pozice ústavní funkce, do které byl zvolen svobodnými volbami.

Pokud hnutí ANO nerespektuje ani to rozdělení ústavních funkcí a není schopno pracovat v rámci principů tak, jak jsou nastavené naší ústavou, tak podkopává právě samotný princip, jak jsme schopni jako 21 europoslanců zastupovat zájmy.

Že pozvání nepřijali vnímáte už jako nerespekt a podkopávání?

 Ano, přesně tak. A stejně tak jsem to vnímala v okamžiku, kdy se podobné zvaní, nezvaní a komunikace, nekomunikace děla v minulosti na Hradě.

Premiér zve někoho k diskusi z pozice toho, že zastupuje Česko. Pokud někomu nestojí premiér ani za to, aby tam přišel a třeba vyjádřil své odlišné stanovisko, tak jsem upřímně zvědavá, jak bude možné spolupracovat se zástupci takové frakce, kteří nerespektují ani svobodně zvoleného premiéra.

A nezavřel jim sám premiér dveře svými vyjádřeními?

Tím, že vyjádřím svůj politický názor, se kterým druhá strana nesouhlasí, nezavírám žádné dveře.

Eva Decroix

místopředsedkyně strany
1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
krajská zastupitelka
předsedkyně regionálního sdružení
členka oblastní rady