Spolupráce s ANO v žádném ohledu nerespektuje nic z idejí, které ODS zastává, říká Eva Decroix v rozhovoru pro Deník

12. července 2024
Lidé volí peněženkou. Chtějí se mít dobře, říká nová tvář ODS Eva Decroix

(Deník) Poslankyně Eva Decroix byla na dubnovém kongresu zvolena místopředsedkyní ODS. Jako členka sněmovního zahraničního výboru a absolventka francouzské univerzity v rozhovoru pro Deník zhodnotila parlamentní volby v zemi galského kohouta.

„Francie je ohromná a nic zobecňujícího neboli jedna hodnotící věta nebude výstižná. I na volebních výsledcích vidíme, že každý region řeší něco trochu jiného. Spojovacím prvkem ale může být to, co bylo jedním z hesel voleb a co Francouzi nazývají pouvoir d'achat, tedy kupní síla. Střední třída obecně chudne a ve Francii se to děje velmi zásadním způsobem,“ řekla v rozhovoru Decroix.

Svá slova ilustrovala na příbuzných. „Manželova rodina je jejím typickým představitelem. Nejsou na tom špatně, jsou mezi nimi i podnikatelé, ale v každodenním životě narážejí na byrokratické překážky i neuvěřitelně prosociální stát. Za socialistického prezidenta Mitterranda sociální Francie, někdo dokonce říká asistovaná Francie, neuvěřitelně posílila. Nikoliv ovšem ve prospěch střední třídy, ale přistěhovaleckých etnik,“ míní Eva Decroix.

Lidé volí peněženkou

A proč se lidé napříč Evropou včetně Česka odklánějí od tradičních stran? „Já pocházím z venkova a pravidelně se tam vracím. Vidím a slyším rozezlení lidí, vnímám, jak je pro ně složité věřit, že stát stojí na jejich straně. Občané dlouhodobě volí svojí peněženkou a chtějí mít ekonomický komfort, který se v posledních dvou letech zhoršoval. Naším úkolem je zajistit, aby se lidé měli reálně lépe. Pevně věřím, že se to podařilo ekonomicky zlomit a už jsme na vzestupné cestě. A také platí, že někdy jsou lidé naštvaní jaksi z podstaty. Situace je objektivně složitá, denně narážejí na spoustu informací, dezinformací, nečitelných zdrojů, nevyznají se v tom a postupně ztrácejí důvěru ve stát a jeho instituce. Čím dál víc pochybují a podléhají havlovské blbé náladě. Ve Francii, jakkoliv nechci dělat nějaké přímé rovnítko mezi její a naší situací, tradiční strany selhaly, protože přestaly být důvěryhodné,“ uvedla Decroix.

Jakkoliv je příznivkyní pragmatické politiky, nezahrnuje do ní opouštění principů, na nichž klasické strany typu ODS vznikají. Proto kategoricky odmítá spolupráci s hnutím ANO. „Každý si pod pragmatismus dosazuje, co se mu hodí. Někdo v něm vidí získávání funkcí a naplnění osobních cílů. Jiný, a to je můj případ, rozumnou politiku, která respektuje jisté hodnoty a ideovou základnu strany. Spolupráce s ANO v žádném ohledu nerespektuje nic z idejí, které ODS zastává. A pragmatická by nebyla už vůbec, neboť by vedla k totálnímu oslabení ODS, ale také by znemožnila prosazovat hodnoty, jež ji definují,“ vysvětlila Eva Decroix.

Studovala jste ve Francii a váš manžel je Francouz. Co jako insider říkáte výsledku voleb v zemi galského kohouta?

V neděli večer jsme říkali, že je to překvapení, ale ono bylo jen částečné, protože jsme nevěděli, který extrém vyhraje. Bylo zřejmé, že jeden z nich to bude. Částečně proto, že Emmanuel Macron obsadil střed a vlastně jinak nic jiného než extrémy v nabídce nebyly. A také proto, že nespokojenost tam už nějakou dobu bublá. Ať už by vyhrála krajní pravice, nebo levice, pro nás by to byl neradostný výsledek.

Nespokojenost a revolta jsou ve Francii takřka permanentním stavem. Teď se ukázalo, že jsou větší, než se očekávalo. Je to odraz povýšenecké politiky hvězdného bankéře Macrona k dolním šedesáti milionům, nezvládnutá integrace přistěhovalců, nebo nepříznivá sociálně-ekonomická situace většiny obyvatelstva?

Francie je ohromná a nic zobecňujícího neboli jedna hodnotící věta nebude výstižné. I na volebních výsledcích vidíme, že každý region řeší něco trochu jiného. Spojovacím prvkem ale může být to, co bylo jedním z hesel voleb a co Francouzi nazývají pouvoir d'achat.

Neboli kupní síla, tedy schopnost nakupovat zboží, které je určené množstvím momentálně dostupných prostředků a jeho cenou?

Ano, to byl jeden z frekventovaných volebních sloganů. Střední třída obecně chudne a ve Francii se to děje velmi zásadním způsobem. Manželova rodina je jejím typickým představitelem. Nejsou na tom špatně, mají mezi sebou podnikatele, ale v každodenním životě narážejí na byrokratické překážky i neuvěřitelně prosociální stát. Za socialistického prezidenta Mitterranda sociální Francie, někdo dokonce říká asistovaná Francie, dramaticky posílila. Nikoliv ovšem ve prospěch střední třídy, ale ve prospěch přistěhovaleckých etnik.

Celý rozhovor čtěte na serveru Denik.cz.

Eva Decroix

místopředsedkyně strany
1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
krajská zastupitelka
předsedkyně regionálního sdružení
členka oblastní rady