Naše historie by měla být poučením pro celou Evropu

15. března 2023
Naše historie by měla být poučením pro celou Evropu

(ČT 24) Česko si ve středu připomnělo 84 let od začátku německé nacistické okupace Čech, Moravy a Slezska. Pietního aktu na Hradčanském náměstí v Praze, který pořádala Československá obec legionářská, se zúčastnili vedle zástupců armády a německého velvyslance i členové obou komor parlamentu. Den po okupaci vznikl protektorát Čechy a Morava, který se stal podle výnosu nacistického vůdce Adolfa Hitlera součástí německé třetí říše.

„15. 3. 1939 ráno zasedla v Kolowratském paláci československá vláda kvůli jednání Háchy a Hitlera. Výsledek známe. Naše historie by měla být poučením nejen pro nás, ale pro celou Evropu. Vše totiž začalo mnohem dřív, když velké země uvěřily, že lze ustupovat a dohodnout se na míru se zlem,“ upozornil předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Vystrčil: Takové režimy nesmí vítězit

Miloš Vystrčil připomněl, že okupace s sebou nesla likvidaci občanské společnosti, zavírání vysokých škol a další kroky, které omezovaly svébytnost a samostatnost občanů. „Tohleto všechno trvalo šest roků, jeden měsíc a 19 dní a celkem nacistická okupace znamenala ztráty asi 340 tisíc životů,“ zdůraznil s tím, že jde o připomínku a uvědomění si toho, že nelze ustupovat autoritativním a mocichtivým režimům.

„Jediné, co z toho plyne, je posílení jejich chuti k moci. Kromě toho, že si to tady dnes připomínáme, je to pro vás také výzva, abychom to nepřipustili a každý na své pozici dělali maximum pro to, aby tyto režimy nevítězily,“ apeloval Vystrčil.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR