Předseda Senátu na krymské administrativní hranici podpořil ukrajinskou územní celistvost

23. srpna 2021
Předseda Senátu na krymské administrativní hranici podpořil ukrajinskou územní celistvost

(www.senat.cz) Předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil během prvních hodin po svém příletu na Ukrajinu v neděli 22. srpna stvrdil podporu České republiky v krymské otázce, když zamířil na prohlídku administrativní hranice s dočasně okupovaným Krymským poloostrovem. V pondělí 23. srpna se v Kyjevě zúčastnil inauguračního summitu Krymské platformy, která má vytvořit synergii Ukrajiny a mezinárodního společenství s cílem uspíšit deokupaci poloostrova. Během summitu se i neoficiálně setkal s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským.

Na krymskou administrativní hranici do Chersonské oblasti odletěl předseda českého Senátu společně s estonskou prezidentkou Kersti Kaljulaid. Zde je s činností režimní a servisní zóny dočasného kontrolního stanoviště Čonhar seznámil předseda Chersonské oblastní státní administrace Serhij Kozyr.

„Jsem rád, že se Česká republika a Evropská unie jednoznačně v rámci Krymské konference připojí k Ukrajině a budou společně tlačit na Rusko, aby se chovalo v souladu s mezinárodním právem a opustilo území, které anektovalo,“ uvedl Miloš Vystrčil v rozhovoru pro Českou televizi.

Po pietních aktech na Náměstí slávy v Kyjevě a uctění obětí hladomoru obilnými klásky, byla hlavní náplní pondělního programu předsedy Senátu účast na inauguračním summitu Krymské platformy. Jedná se o iniciativu ukrajinského prezidenta Zelenského, jejímž hlavním cílem je deokupace Krymu a obnovení kontroly Ukrajiny nad územím poloostrova. Účastníci summitu z více než 30 zemí přijali společné prohlášení, v němž nastínili mezinárodně-politický rámec směrem k obnovení ukrajinské kontroly nad územím poloostrova.

„My u nás někdy o Mnichovské dohodě hovoříme, že se stala ‚o nás bez nás‘. A my jsme tady dnes pro to, pane prezidente, aby to bylo ‚pro Vás - pro Ukrajinu - s námi,“ vyjádřil předseda Senátu Miloš Vystrčil na summitu své stanovisko na podporu územní celistvosti Ukrajiny.

V úterý 24. srpna se předseda Senátu zúčastní oslav 30. výročí nezávislosti Ukrajiny včetně vojenské přehlídky. Po oficiálních oslavách čeká předsedu horní parlamentní komory jednání s parlamentním protějškem, předsedou Nejvyšší rady Ukrajiny Dmytro Razumkovem. Dále se setká s legendárním vůdcem Krymských Tatarů Mustafou Džemilevem a předsedou Medžlisu (parlamentu) krymskotatarského národa Refatem Čubarovem.