Nouzový stav je protiústavní. Je třeba takovému vedení země udělat přítrž

15. února 2021
Nouzový stav je protiústavní. Je třeba takovému vedení země udělat přítrž

(FORUM 24) Vláda žádala sněmovnu šestkrát o prodloužení nouzového stavu. Měla mít tedy šestkrát připraven plán B, pokud by byla vládou kompetentní. Zatím se spoléhala na komunisty. Teď to nedopadlo a vláda je nahá. Nejméně půl roku měla mít připravený plán přechodu na jiný režim. Nemá vůbec nic. Každý, tedy i kraje, musel počítat s tím, že nouzový stav prodloužen nebude. Není pravda, že kraje postavila sněmovna do nečekané situace. Viníkem je jednoznačně vláda.

Právě vláda si musí zajistit ve sněmovně většinu a vést jednání se všemi tak, aby došlo k co nejmenším škodám. Většinu vláda ztratila a s nikým se nebavila. To věděli všichni. Výsledek jednání vlády a hejtmanů (prodloužení úředních hodin, okénka v knihovnách a nezávazné sliby o školství a podmínkách pro živnostníky a obchodníky) je víc než hubený. Co všechny hejtmany spojilo? Padlo na jednání něco, co nevíme, a proto ten výsledek? Tak nám to řekněte, ať to lépe pochopíme. Jinak se ještě víc prohloubí nedůvěra občanů v jakékoli rozhodnutí při řešení pandemie.

Školství nejsou pouze prvňáčci, druháci, deváťáci a maturanti. Je to 1,7 milionu žáků a studentů. Všichni ztratili čas a na všech nám musí záležet stejně. Jak to doženou? Recept pro všechny vláda nepředstavila ani ve sněmovně a asi ani hejtmanům. Měsíce výzev a nic, teď to za čtrnáct dní bude?

Komunisté chtěli za podporu škrty v armádním rozpočtu (oslabení naší pozice v NATO), miliardové obchody s Čínou, dostavbu jaderné elektrárny pro Rusko. Posledním požadavkem byl nákup neprověřené ruské vakcíny Sputnik – premiér Babiš tvrdí, že jsou to lži, komunisté jeden za druhým potvrzují, že s ním o tom jednali.

Významní experti považují obejití sněmovny a okamžité znovuvyhlášení nouzového stavu za protiústavní. Za týden se čeká vyhlášení Ústavního soudu o postupu vlády při uzavírání některých obchodů v rámci nouzového stavu, který ve čtvrtek sněmovna neprodloužila. Proslýchá se, že vláda postupovala protiprávně. Bude se odškodňovat? Doufám, že ano.

Rozhodnutí poslanců o zrušení nouzového stavu padlo. Jak se k postupu hejtmanů a vlády nyní postaví? Jde o ochranu ústavního pořádku, o nic méně. A o to, že je už konečně třeba udělat přítrž tomuto způsobu vedení země.

Jakékoli spojenectví s Andrejem Babišem je zrazování principů demokratické svobodné společnosti. Osud jeho syna a všech, kteří se kdy dali do jeho služeb, by nám měl být dostatečným varováním.

Komentář vyšel na serveru Forum24.cz.

Miroslava Němcová

senátorka PČR