Ať je ten nový rok lepší, než bude!

12. ledna 2018
Ať je ten nový rok lepší, než bude!

(FORUM 24) Ať je ten nový rok lepší, než bude! Tak mi popřál akademický malíř a grafik Vladimír Suchánek. Vzhledem k situaci v zemi to nemohlo být výstižnější. Dokazují to poslední dny.

 
Úterý 9. 1. 2018
 
Zasedá mandátový a imunitní výbor sněmovny. Má rozhodnout o zbavení imunity předsedy vlády Adreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Zástupci ANO a SPD se spojili a tvoří většinu. Na jednání výboru byli pánové Babiš a Faltýnek pozváni, ale omluvili se, protože nemají přečtenou zprávu OLAF. Ovšem pan premiér do všech médií sděluje, že ho zpráva nezajímá, netýká se ho a číst ji rozhodně nebude.
 
Dále jsou na výbor pozváni vyšetřovatel a státní zástupce. Slyšení vyšetřovatele se odehrává v téměř urválkovské atmosféře. Ukazuje se, že cílem bloku ANO a SPD je jeho diskreditace. Po čtyřech hodinách obstrukcí je jasné, že nerozhodneme. Všechny návrhy na urychlené pokračování jednání výboru hlasovací koalice ANO a SPD odmítne a prosadí si úterý 16. ledna. Je to ten nejméně vhodný termín, začíná schůze sněmovny a budeme v časovém presu.
 
Středa 10. 1. 2018
 
Andrej Babiš žádá o důvěru pro svou vládu. Neprojde návrh, abychom nejprve vyřešili jeho trestní věc a teprve poté se rozhodli, zda může žádat o důvěru. Prý to spolu nesouvisí. V normálním životě se přece také nejprve vdáme či oženíme, a teprve poté se ptáme, co je náš partner vlastně zač. V této babišovské logice se rozeběhne schůze. Přichází i prezident. Náhodou to tak vyšlo, že je dva dny před prezidentskými volbami.
 
S uspokojením se přesvědčujeme, že Miloš Zeman drží slovo a rozhodně nedělá žádnou kampaň. Navečer se situace zvrtne. Poslanci za ANO a SPD požadují svolání nočního zasedání mandátového a imunitního výboru. V nastalém chaosu se dozvídáme, že chtějí ještě někoho vyslechnout. O koho jde, se zatím neví. Odmítáme čekat do noci, je přerušena schůze a mandátový výbor se schází.
 
Nejprve je nutno schválit jeho program. Zjistíme, že jde o pozvání pro bývalého policistu Jiřího Komárka. Je nepravomocně odsouzen, od policie odešel, od Andreje Babiše dostal trafiku. Aby mohl na mandátovém a imunitním výboru vypovídat, musí být nejprve zbaven mlčenlivosti. Ale jaké věci se má zproštění týkat, když kauzu Čapího hnízda nevyšetřoval, a my nic jiného neposuzujeme?
 
Poslanci ANO a SPD tedy odhlasují, že výbor žádá o zbavení mlčenlivosti pana Komárka v plném rozsahu. Tak bude moci mluvit o všech kauzách, které kdy řešil. Čapí hnízdo mezi nimi ale není. Očekávám, že takovou kuriózní žádost si příslušná místa dají do rámečku a ke zbavení mlčenlivosti nedojde. Přesto to prý nevadí, jen ať pan Komárek přijde. Aby nám řekl dobrý den? Nebo si ANO a SPD dělají dobrý den z nás, když nám vnucují svůj pokřivený svět, který vypadá takto:
 
Andrej Babiš chce vládnout, ale policie ho chce stíhat, nijak to však spolu nesouvisí. Číst zprávu OLAF nechce, ale na mandátový a imunitní výbor nemůže přijít, protože ji nezná. Vyhlásil svatou válku tradičním stranám (v jeho řeči matrixu), proto je chce do vlády. Poslanci ANO a SPD nemají čas na jednání mandátového a imunitního výboru dříve než 16. ledna, proto ho svolají v noci 10. ledna. Pan Komárek Čapí hnízdo nevyšetřoval, proto žádáme, aby byl zbaven mlčenlivosti v ostatních kauzách.
 
V titulku cituji Vladimíra Suchánka. Zakončím příhodou, která se stala jinému malíři. Šel kolem hřbitova a šlápl do psí hromádky. Klacíkem si to chtěl vyšťourat z podrážky, když v tom šly kolem tři starší dámy. „Co se vám stalo, mistře“, ptaly se. „Inu, šlápl jsem do ….“. Dámy s pochopením soucitně dodaly: „No, viďte, a k tomu ještě ten Zeman…“
 
Kéž je ten nový rok lepší, než zatím je.
 
Miroslava Němcová

poslankyně PČR