Zdeňka Marie Čerkasov

*1976

Životopis

Zdeňka Marie Čerkasov se narodila před 47 lety v Litoměřicích, je vdaná a má 3 děti. Vystudovala soukromou obchodní akademii, pracovala více než 15 let ve Finanční správě a také dalších bezmála 10 let jako účetní. Hovoří anglicky a německy. Je křesťanka a byla několik let aktivní ve skautingu. Ráda také organizuje nejrůznější akce od konferencí až po kulturní události, je již jedenáctým rokem spolupořadatelem Noci kostelů v Litoměřicích, zpívala několik let ve sboru.

Co se týká politiky, je politická stálice, již od roku 2015, kdy vstoupila do KDU-ČSL, byla a je aktivní na nejrůznějších úrovních. V roce 2017 ve volbách do poslanecké sněmovny, kam  kandidovala až na 24. místě kandidátky, dosáhla spolu s kandidáty z Litoměřic nejlepšího výsledku mezi okrsky v kraji. Ve svém rodném městě je členkou kontrolního výboru při radě města, rovněž předsedkyní místní organizace KDU-ČSL Litoměřice a místopředsedkyní okresu a také místopředsedkyní krajského výboru KDU-ČSL Ústeckého kraje.  

Jejím hlavním tématem je prorodinná politika. Působí jako poradce v projektu Audit Family Friendly Community, který pomáhá obcím rodinnou politiku nastavit co nejlépe. https://www.affc.cz/cs 

Jestli si nějak Zdeňka Marie představuje politiku, tak možná příliš ideálně a demokraticky, ale jinak to nejde - politika je zejména služba občanům, kteří rozhodují, kterým směrem se vydat. Věří, že každý občan vnímá, že tahle země je nejen pro současnost, ale hlavně pro budoucnost a proto volí s rozumem ty, kteří mají stejný zájem.