Všichni europoslanci ODS dosáhli v Evropském parlamentu na významné pozice

25. července 2024
Všichni europoslanci ODS dosáhli v Evropském parlamentu na významné pozice

(www.ods.cz) Europoslanci ODS za sebou mají velmi úspěšný vstup do nového funkčního období Evropského parlamentu. V čerstvě ustaveném Evropském parlamentu získali Veronika Vrecionová, Alexandr Vondra i Ondřej Krutílek vlivné pozice, z nichž budou mít zásadní vliv na vytváření unijní legislativy.

Veronika Vrecionová v čele zemědělského výboru

Předsedkyně europoslaneckého klubu ODS Veronika Vrecionová byla jako teprve třetí zástupce České republiky v historii zvolena předsedkyní výboru a bude stát v čele klíčového Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova (AGRI). „V čele výboru se chci zaměřit zejména na potřebnou reformu společné zemědělské politiky, prosazovat snížení byrokratické zátěže zemědělců, podporovat malé a střední farmáře a budu také podporovat dobré životní podmínky zvířat či rozvoj venkova,“ říká nově zvolená předsedkyně zemědělského výboru Veronika Vrecionová.

Kromě této funkce bude Veronika Vrecionová také jako náhradnice pracovat ve Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), který má mimo jiné na starosti i záležitosti ochrany hranic či migrace.

Alexandr Vondra koordinátorem ve výboru pro životní prostředí

Europoslanec Alexandra Vondra obhájil funkci koordinátora ve Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI). Bude proto v tomto významném parlamentním výboru i nadále koordinovat politiku za celý poslanecký klub Evropských konzervativců a reformistů (ECR), do něhož poslanci ODS v Evropském parlamentu patří. „Budu v této pozici nadále bojovat za to, aby parlament revidoval Green Deal,“ uvedl Alexandr Vondra, který si ve výboru pro životní prostředí připsal již v minulém funkčním výboru pozoruhodný úspěch, když prosadil rozumnou podobu normy Euro 7.

Jako odborník na oblast mezinárodních vztahů s dlouholetými zkušenostmi na tomto poli bude Alexandr Vondra zároveň působit v Podvýboru pro bezpečnost a obranu (SEDE), a to v pozici náhradníka.

Ondřej Krutílek zástupcem koordinátora ve výboru pro průmysl

Rovněž europoslanec Ondřej Krutílek zasedne ve výborech, které jsou v Evropském parlamentu považovány za významné, a ani on v nich nebude jen řadovým poslancem. Ondřej Krutílek totiž bude působit ve Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE), který je pro průmyslové země, mezi něž Česká republika beze sporu patří, opravdu důležitý. V tomto výboru, který má na starosti i dnes tak významnou oblast energetiky, byl Ondřej Krutílek navíc zvolen zástupcem koordinátora klubu Evropských konzervativců a reformistů, takže bude mít hmatatelný vliv na agendu tohoto důležitého parlamentního tělesa. „Ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku se budu v první řadě zasazovat o to, aby nebyla na evropský průmysl kladena další regulace, která by snižovala jeho konkurenceschopnost. Zaměřím se také na provádění Green Dealu, čemuž jsem se věnoval již před zvolením v odborné rovině. Politika životního prostředí nemůže poškozovat evropský průmysl,“ zmínil své cíle v této pozici Ondřej Krutílek. Jeho popsanému poslaneckému zaměření odpovídá i to, že jako náhradník bude pracovat ve Výboru pro dopravu a cestovní ruch, kde se chce věnovat i otázkám automobilového průmyslu, který hraje důležitou roli v české ekonomice.

Europoslanci ODS budou mít v začínajícím funkčním období díky získaným pozicím ve výborech velmi významné postavení.

Veronika Vrecionová

předsedkyně europoslaneckého klubu ODS
členka Programového týmu ODS zemědělství

Alexandr Vondra

lídr eurokandidátky koalice SPOLU
místopředseda strany
europoslanec