Nový Evropský parlament jasně podpořil Ukrajinu

17. července 2024
Nový Evropský parlament jasně podpořil Ukrajinu

(www.ods.cz) Evropský parlament se dnes znovu jednoznačně přihlásil k podpoře Ukrajiny. Nově ustavený parlament jako první bod po volbě svých vnitřních orgánů symbolicky projednal právě návrh usnesení, v němž jednoznačně vyjádřil trvající vůli k další podpoře a pomoci Ukrajině. Europoslanci ODS, jejichž poslanecký klub Evropští konzervativci a reformisté (ECR) patřil k navrhovatelům usnesení, návrh v hlasování jednoznačně podpořili.

„Evropský parlament jasně a bez odkladu ukázal, že v něm i po nových evropských volbách bude většina, která stojí na straně Ukrajiny,“ uvedla předsedkyně klubu europoslanců ODS Veronika Vrecionová.

„Je dobře, že se parlament přihlásil i k vojenskému rozměru pomoci, podpořil rozhodnutí summitu NATO pokračovat v široké vojenské pomoci Ukrajině a připomněl rovněž, že nedostatečné nebo opožděné dodávky zbraní a střeliva mohou zmařit dosavadní úsilí při obraně Ukrajiny,“ okomentoval obsah usnesení europoslanec Alexandr Vondra.

„I v době, kdy v Evropě sílí hlasy zpochybňující další podporu Ukrajiny, Evropský parlament výsledkem hlasování nezpochybnitelně demonstroval, že si jeho drtivá většina nadále přeje aktivně oponovat ruské agresi i dalším útokům vůči Západu. V usnesení navíc nechybí odsouzení Ruska za nedávný barbarský útok na dětskou nemocnici Ochmatdyt v Kyjevě,“ vyzdvihl europoslanec Ondřej Krutílek.

Veronika Vrecionová

předsedkyně europoslaneckého klubu ODS
členka Programového týmu ODS zemědělství

Alexandr Vondra

lídr eurokandidátky koalice SPOLU
místopředseda strany
europoslanec