Alexandr Vondra: Nejsem „fosilní advokát“, u voleb doporučuji kroužkovat

5. června 2024

(Rádio Impuls) Hostem předvolebního speciálu Rádia Impuls byl europoslanec a lídr kandidátky koalice Spolu Alexandr Vondra. Podle místopředsedy ODS není koalice složená z občanských demokratů, lidovců a TOP 09 podvodem na voliče. Zároveň připomněl, že lidé mají možnost jednotlivé kandidáty kroužkovat. Vondra také odmítl, že by byl horlivým zastáncem fosilních paliv.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou si můžete poslechnout na Rádiu Impuls.

„Třeba se někde lišíme, často si nás dobírají kvůli tomu, ale spojuje nás pracovitost a tah na branku něco prosadit. To není málo,“ prohlásil lídr kandidátky SPOLU Alexandr Vondra ve vysílání Rádia Impuls. Odmítl tak tvrzení některých kritiků, že by koalice složená z ODS, lidovců a TOP 09 byla podvodem na voliče. „V těch klíčových věcech se umíme dohodnout. Musíme se hlavně dohadovat v Evropském parlamentu, protože potřebujeme většinu, pokud chceme něco prosadit nebo zabrzdit,“ dodal místopředseda občanských demokratů Alexandr Vondra.

Vondra také řekl, že při výběru kandidátů doporučuje voličům zapojit nejenom srdce, ale hlavně rozum. „Vždycky je možné kroužkovat. Ty volby to umožňují. Já kroužkuji u voleb, co tady k demokratickým volbám chodím. Je to svobodné právo každého a je to řešení určitě pro ty, kteří třeba mají s někým problém a s někým ten problém nemají,“ prohlásil europoslanec Alexandr Vondra v pořadu Impulsy Honzy Benešovského.

Řeč v rozhovoru přišla i na ochranu klimatu. Alexandr Vondra odmítl označení za „fosilního advokáta“, tedy propagátora fosilních paliv. „K čemu já se dlouhodobě hlásím, tak to je balanc udržitelného rozvoje. To je balanc v trojúhelníku, kdy je tady zcela důležitý a legitimní zájem na ochraně přírody a planety. Zároveň se to ale musí dělat tak, aby to bylo v souladu s elementárními možnostmi,“ prohlásil Vondra. „Jinak se s Evropy stane skanzen a všechen průmysl odejde do Číny nebo Spojených států. Zároveň to musí být sociálně únosné,“ dodal europoslanec Vondra s tím, že Green Deal chce upravit.

Místopředseda ODS se také zastavil u tématu migrace. Masivní uprchlická vlna z Afriky do Evropy kvůli změně klimatu podle něho nehrozí. „Když se dokázali na klimatickou změnu adaptovat Izraelci, Spojené arabské emiráty, Omán nebo Kuvajt, tak Afričané to také dokážou, ale nesmí to být tak, že se ti mladí mužové přesunou do Evropy, kde je láká ten štědrý sociální systém z Francie, Německa, Holandska, Švédska. To je třeba změnit,“ dodal Vondra.

Alexandr Vondra

lídr eurokandidátky koalice SPOLU
místopředseda strany
europoslanec