Seznam Zprávy: Jsme na dostřel hnutí ANO, říká Alexandr Vondra

30. května 2024
Seznam Zprávy: Jsme na dostřel hnutí ANO, říká Alexandr Vondra

(Seznam.cz) Na evropské kandidátce koalice SPOLU si vybere každý. Má to ale háček, případný volič dá zcela jistě svůj hlas nejen těm, kdo mu vyhovují, ale i opačnému postoji. Jak se model společné kandidatury ODS, KDU-ČSL a TOP 09 osvědčuje? Hostem Ptám se já je europoslanec a lídr kandidátky koalice SPOLU do Evropského parlamentu Alexandr Vondra (ODS).

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na Seznam Zprávy.

Kampaň před eurovolbami jde do finále - svoje zástupce do Evropského parlamentu si lidé budou moct zvolit už za týden. Vládní koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), která se rozhodla zabojovat o hlasy voličů i v těchto volbách společně, si věří na vítězství. Ostatně to také vzkázala svým soupeřům při zahájení horké fáze kampaně.

„SPOLU je na dostřel hnutí ANO. Naši konkurenti to moc dobře vědí a chci, abyste to věděli i vy. Abych použil hokejovou hantýrku, hrajeme v útočném pásmu, tlačíme, brankář soupeře leží na zádech. K vítězství stačí jen doklepnout puk do branky,“ prohlásil lídr kandidátky, europoslanec za ODS Alexandr Vondra, který označil eurovolby za střet mezi demokratickými stranami a stranami jednoho muže, tedy Andreje Babiše a Tomio Okamury (do antikampaně Spolu se opřel prezident, který ovšem zároveň zkritizoval i výroky ANO).

V europarlamentu chce koalice obhájit osm mandátů. Hlavním tématem je pro Spolu bezpečnost, důraz klade například také na pevné ukotvení Česka v Evropě a Evropské unii nebo vytvoření stabilního prostředí pro firmy a ekonomiku celé EU. A s heslem „jedině spolu máme šanci vyhrát“ pak koalice odráží časté námitky, že její kandidátka je pro voliče příliš názorově nesourodá.

Jak evropské volby zajímají veřejnost? Je šance si myslet, že překonáme tu velmi nízkou hranici účasti, která je pro nás vlastně už tradiční?

Myslím si, že účast bude vyšší, než byla minule. To bylo 29 procent. A určitě bude vyšší, než byla předminule. To bylo 19, to jsme měli úplně nejmíň v celé Evropě. Lidé si přece jenom víc uvědomují, že to, co tam pácháme, rozhoduje i o jejich základních životních potřebách. Takže já odhaduji, že to přes 30 procent bude. Ale nedělám si zase iluze, že by to bylo 60.

Vy máte jako hlavní téma kampaně bezpečnost. Největším rizikem v tuhle chvíli je jednoznačně Rusko, respektive válka na Ukrajině, pokud jde o otázku bezpečnosti. Co konkrétního v téhle věci může Evropský parlament činit?

Evropská unie v širším slova smyslu toho má v rukou dost. Samozřejmě máme NATO jako našeho hlavního garanta bezpečnosti a nechceme tohle měnit. Protože přece jenom ta vazba s Amerikou je klíčová, když na druhé straně je jaderná velmoc, Rusko. Ale minimálně Evropu to sjednotilo. Když jsem tam přijížděl v roce 2019 jako nově zvolený europoslanec, tak Evropa byla hodně rozhádaná. Dělily ji různé pohledy na různé kulturní války a na migraci a podobně. A ten Rusák to dost sjednotil, jako to bývá.

Válka trvá dva roky, takže nějaká únava se trošku dostavuje, ale myslím si, že ta jednota trvá. Velký úkol bude tu jednotu udržet po celý ten proces - já tím tedy nechci říct, že válka bude dalších pět let, to určitě není v ničím zájmu - ale aby mohla skončit nějakým trvalým mírem.

Před asi čtyřmi lety Evropský parlament rozhodl hlasováním, že si Evropská unie vezme půjčku asi 800 miliard eur na různé zelené projekty. A já jsem navrhoval, aby 50 miliard eur z těch 800 se vyčlenilo na zbrojní programy. Tak, abychom Ukrajině pomohli v tom, co je nejdůležitější, vyrovnat ten hendikep Davida proti tomu Goliáši. Ještě máme co dohánět.

V posledním newsletteru Kateřiny Šafaříkové o dění v Evropské unii Ředitelé Evropy má krátký odstaveček Henry Foy, šéf bruselské kanceláře Financial Times, který tam píše na adresu české muniční iniciativy. Píše velmi kriticky. V posledních týdnech se podle něj nálada v ostatních zemích vůči českému vedení v rámci této iniciativy výrazně zhoršila. A to s tím, jak se munici slíbenou Ukrajině nepodařilo dodat, nebo pokud dorazila, tak ve výrazně menším množství.

Myslím, že to asi není takhle pravda, protože ty země, které ty peníze skutečně odeslaly, byly teď v úterý v Praze. Já u těch jednání nebyl, byl tam premiér, byl tam Tomáš Pojar a další. Ale rozhodně mi není známo, že by tam ty země volily jakýkoliv kritický tón, spíš teda naopak.

A vázne, nebo nevázne česká muniční iniciativa?

Co jsme slíbili, že v červnu bude, tak bude. Ale samozřejmě to není tak rychle, jak by si asi všichni přáli, zejména na Ukrajině.

Jak důležitou roli z vašeho pohledu hrají evropské sankční balíky?

Já si myslím, že jenom omezenou.

Je problém, že Maďarsko chce teď ten poslední sankční, tuším, čtrnáctý balíček blokovat?

Není to jedno, protože to narušuje nějakou evropskou jednotu. Nakonec Maďarsko zase couvne, jako to bylo pokaždé. Ono hraje roli takového vyděrače. Mně se to tedy nelíbí.

Evropský parlament v posledních letech velmi často zaujímal nějaká stanoviska k dění v různých členských státech Evropské unie o tom, kde se porušují základní principy a hodnoty Evropské unie, kde je ohrožen právní stát atd. Za jakých okolností podle vás přijde na řadu zvažování těchto kritérií v případě Slovenska?

To, na co se ptáte, jsou trošku jiné oblasti než vrcholně bezpečnostní otázka, jaká má být politika vůči Rusku a Ukrajině. Je to věc hodnotící jako mediální zákonodárství nebo kulturně sociální zákonodárství. Tam já doporučuji spíš opatrnost, protože se pak nevyhneme, abychom měřili třeba dvojím metrem.

V Česku to naštěstí tak vyštengrováno není. (…) Kdybych měl soudit podle diskuze na sociálních sítích, tak má někdy člověk málem dojem, že tady je skoro občanská válka, ale když jdete mezi lidi, tak to zdaleka takhle není. To je pro mě jedno z nejlepších zjištění z této volební kampaně.

20:00 Jsou v tomto slova smyslu zodpovědné ostré výroky v rámci předvolební kampaně? Když jste startovali horkou část předvolební kampaně, vy jste řekl, že kandidáti hnutí ANO jsou užitečnými idioty Putina. Je to tak důležité tohle říct v té vypjaté atmosféře?

Někdy platí trošku na hrubý pytel hrubá záplata. My jsme tehdy třeba zareagovali na kampaň hnutí ANO tím, že jsme nikde nevěšeli žádné billboardy tohohle typu, ale na těch sítích jsme zareagovali.

To jsou ty slogany Rusko pro tebe všecko, kde jste předělali slogan ANO.

Stačí si pustit to, co na ty sítě dával Andrej Babiš osobně. Dělal tam z českého premiéra člověka, který hájí zájmy Ukrajiny proti českým lidem, což je přece nesmysl. Když si ještě vzpomenu, jak třeba podkopával autoritu české armády, jak se navážel třeba do náčelníka generálního štábu… armáda by měla stát úplně mimo tyhle politické šarvátky.

A ta kampaň nemá někde hranice, abychom zbytečně ve společnosti nejitřili agresivní nálady?

Můj styl to není.

Ale to vy jste řekl, že ANO jsou užitečnými idioty Putina.

Když nastoupí tým, který volí tvrdou hru, a Babiš volí tvrdou hru pořád, tak mu musíte ten gudasovský bodyček dát.

Takže na hrubý pytel hrubá záplata, a je to?

Dá se to tak říct, protože bílé rukavičky pokaždé na ten hrubý pytel nefungují, no.

30:00 Myslíte si i teď po týdnech kampaně, že jít do eurovoleb jako Spolu bylo šťastné rozhodnutí? Předhazují vám to neustále dokola.

Funguje nám to. Pojí nás chuť a vůle vyhrát. A jsme na dostřel hnutí ANO. Dva procentní body nás dělí.

Odkud ta data berete?

Máme vlastní průzkumy.