Alexandr Vondra v předvolební debatě CNN Prima News: České zájmy v Evropě

29. května 2024
Předvolební debata CNN Prim News: České zájmy v Evropě

(CNN Prima News) Jak účinně bojovat s nelegální migrací? Jak zajistit bezpečnou Evropu a bezpečné Česko? A jak to nakonec dopadne s Green Dealem? O klíčových tématech voleb do Evropského parlamentu ve středu diskutovali v předvolební debatě České zájmy v Evropě na CNN Prima NEWS lídři eurokandidátek. Čech s mnichovskou zkušeností nemá Ukrajincům co navrhovat. Mír může být uzavřen pouze za účasti Ukrajiny. V evropském speciálu na CNN Prima NEWS to řekl evropský lídr koalice SPOLU Alexandr Vondra (ODS). Ukázalo se, že o poznání odlišný pohled má na ruskou agresi lídr koalice SPD a Trikolory Petr Mach. Debata se neobešla bez ostré názorové výměny.

Celou debatu s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Hádka ve studiu vypukla ve chvíli, kdy Mach volal po tom, aby se v případě ruské invaze na Ukrajinu jednalo o míru. „Co vy jste pro ten mír udělal, aby vás Vladimir Putin poslechl? Co máte k dispozici?“ zeptal se člena SPD Alexandr Vondra. Podle Macha má česká vláda na rozdíl od opozice k dispozici větší manévrovací prostor, stejně tak třeba USA nebo Francie.

„Jediné, co máme k dispozici, je západní podpora Ukrajiny. Západ musí táhnout za jeden provaz. Vy tomu můžete přispět tak, že nebudete nabourávat naši solidaritu, jako to dělá Tomio Okamura,“ vzkázal Machovi Alexandr Vondra. Následně zmínil, že není na Česku, aby Ukrajincům, kteří se již déle než dva roky brání ruské agresi, diktovalo podobu kompromisu, který by mohl vést k míru.

„Čech s mnichovskou zkušeností nemá Ukrajincům co navrhovat. Mír může být pouze za účasti Ukrajiny. Jde totiž o jejich stát a území. Ten mír zároveň musí být trvalý, tedy ne nějaké příměří, kdy Putin pak v dalším poločase znovu zaútočí a ukradne i Oděsu, Charkov nebo Kyjev. Aby k tomu nedošlo, je nutná bezpečnostní záruka klíčových západních mocností,“ dodal lídr SPOLU Alexandr Vondra.

Alexandr Vondra

lídr eurokandidátky koalice SPOLU
místopředseda strany
europoslanec