Mgr. Václav Švenda

Povolání: radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Středočeského kraje, učitel na SŠ, zastupitel Příbrami
*1974

Přispět na kampaň

Politická příslušnost: TOP 09

Životopis

Mgr. Václav Švenda

Osobní a profesní život

Mgr. Václav Švenda, narozený v roce 1974, je absolventem Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a Ostravské univerzity, kde vystudoval obor učitelství odborných předmětů. Má bohaté zkušenosti ze školství, kde působil jako středoškolský učitel i zástupce ředitele. Od roku 1993 se také aktivně věnuje lokálnímu podnikání.

Politické aktivity

Václav Švenda je členem TOP 09 od roku 2009 a druhé volební období je také krajským předsedou strany. Od roku 2010 působí jako člen zastupitelstva města Příbrami. V letech 2014–2018 zastával funkci místostarosty, kdy měl na starosti oblasti školství, sportu, kultury a parkování.

Během jeho působení město zahájilo projekt Zelené páteře, zlepšilo parkovací kapacity ve města, opravilo řadu škol a dosáhlo finančního přebytku. Přispěl také k tomu, že se Příbram zbavila pověsti středočeského Palerma.

V současné době je krajským radním pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch. V této funkci se soustředí nejen na rozvoj středočeské kultury a cestovního ruchu, ale mezi jeho prioritními tématy jsou i transparentnost a otevřenost kraje.

Kandidatura

Jako trojka na kandidátce Václav Švenda přináší nejen svou bohatou zkušenost z komunální politiky v Příbrami, ale i odborné znalosti z oblasti středního školství a podporu rozvoje lokální ekonomiky na Příbramsku.

Osobní motto:

„Slušně a poctivě“

Osobní život

Václav Švenda je ženatý a s manželkou Alexandrou mají dva syny, Vojtěcha a Václava. Volný čas tráví nejraději turistikou nebo během v Brdech.