Martin Kupka: Události, komentáře ČT24

23. září 2024
Martin Kupka: Události, komentáře ČT24

(ČT 24) Výsledky krajských voleb jsou podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) opoziční úspěch, a naopak neúspěch vládních stran. Z debaklu, který podle něj kromě Pirátů zaznamenalo i SPOLU a ODS, se chce poučit, řekl v Událostech, komentářích.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

„Je to nepochybně opoziční úspěch a rozhodně to není úspěch vládních stran,“ připustil ministr dopravy Martin Kupka. Tvrdí však, že vláda své sliby plní. Jako příklad uvedl investice do dopravní infrastruktury, podporu obranyschopnosti státu či důchodovou reformu. „Musíme vysvětlit lidem, že tyto změny jsou důležité pro jejich život,“ sdělil Martin Kupka. Debakl, který podle něj SPOLU a ODS zaznamenaly, by jednotlivé strany měly vyhodnotit a poučit se z něj.

Martin Kupka říká, že vládní strany se o kraje aktivně zajímají a regiony navštěvují. Poukázal také na to, že v regionech, kde voliče dokázaly oslovit výrazné osobnosti, vyhrály jiné strany než ANO. Mezi nimi je například Jihočeský kraj, kde triumfovala ODS tamního hejtmana Martina Kuby. „Nedokázali jsme ale najít tak silné osobnosti, které by byly schopné zvednout vlajku koalice SPOLU a zlomit ten celostátní tlak,“ uvedl Kupka. Dodal ale, že v úspěchu hraje roli více faktorů, včetně celostátní politiky.

Martin Kupka nerozumí gestu Pirátů, kteří kabinetu předali požadavky, za kterých by pro ně mělo smysl v něm dále setrvávat. „Přijít s tím teď vypadá, jako kdyby to měla být zástěrka na další plánované kroky,“ míní Martin Kupka.

„Samozřejmě to není jednoduché. V některých (krajích) jsme spolupracovali s ANO, protože vládu jinak nešlo poskládat, někde proto, že tam konkrétní zástupci obou politických uskupení k sobě dokázali najít cestu,“ uvedl Martin Kupka. V současnosti si ale takovou spolupráci nedovede představit a nedoporučoval by ji. Zdůvodňuje ji mírou negace proti vládě, která „často přesahuje všechny meze“.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu