Martin Kupka: Český Green Deal? Zjevné nesmysly

16. července 2024
Martin Kupka: Český Green Deal? Zjevné nesmysly

(CNN Prima News) Kabinet Petra Fialy (ODS) bude ve středu projednávat strategické dokumenty kolem přístupu země ke Green Dealu. O tomto tématu i dalších zahraničních otázkách v pořadu 360° CNN Prima News diskutoval ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Kabinet Petra Fialy (ODS) bude ve středu projednávat strategické dokumenty kolem přístupu země ke Green Dealu. „Určitě se budu ptát na to, jestli Česká republika, tak jako v jiných případech, není papežštější než papež, zda opravdu sledujeme jen naplnění cílů, ke kterým se Česká republika zavázala už v roce 2019,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle něj je důležité postupovat tak, aby nebyla ohrožena konkurenceschopnost českého průmyslu a zároveň nedošlo k nárůstu životních nákladů obyvatelstva. Podotkl, že Česká republika musí – stejně jako jiné státy Evropské unie – usilovat o snížení negativních dopadů dopravního průmyslu na životní prostředí.

Zjevné nesmysly, bránil vládu Kupka

„Musím uvést na pravou míru několik zjevných nesmyslů,“ reagoval Kupka na její slova. „Jednoznačně se stavím za to, abychom dokázali upravit podobu regulací tak, aby neměly dramatický negativní dopad na lidi v České republice,“ uvedl Kupka.

Podotkl, že pokud by všechny regulace ohrozily například ekonomiku jednotlivých členských států a konkurenceschopnost evropského průmyslu, bylo by to ve výsledku kontraproduktivní. „Pojďme v tomto směru diskutovat racionálně, pojďme na stůl pokládat fakta, co můžeme udělat, jaká je naše role, ale obviňování vlády, že se snaží za zády veřejnosti něco podniknout, je prostě bohapustá lež a do rozumné férové diskuse to nepatří,“ zdůraznil ministr Martin Kupka.