CNN Prima News: Vypadá, že to jsou spíš ruští Patrioti, pustil se Martin Kupka do nové eurofrakce

7. července 2024
CNN Prima News: Vypadá, že to jsou spíš ruští Patrioti, pustil se Martin Kupka do nové eurofrakce

(CNN Prima News) Viktor Orbán slouží jako „užitečný idiot“ Vladimira Putina, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v nedělní Partii Plus na CNN Prima News, kde se střetl s místopředsedou poslaneckého klubu hnutí ANO Patrikem Nacherem.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Politici se v debatě vrátili k návštěvě maďarského premiéra Viktora Orbána v Moskvě, kde jednal s prezidentem Vladimirem Putinem. Podle Orbána šlo o „mírovou misi“, evropští politici ale jasně vzkázali, že tam jednal bez mandátu Evropské unie.

„Zásadní problém je v tom, že neexistovala žádná promyšlená dohoda, jakým způsobem by mohl třeba i Viktor Orbán způsobit nějaký posun v mírovém jednání. Byla to sólo akce,“ řekl v debatě ministr Martin Kupka.

„Je zajímavé sledovat, jakým způsobem návštěvu Viktora Orbána v Moskvě interpretují ruská média. Nejvýznamnější efekt teď bohužel je, že Viktor Orbán slouží jako ‚užitečný idiot‘ Vladimira Putina,“ upozornil Martin Kupka.

Pustil se také do hnutí ANO, které v Evropském parlamentu zakládá novou frakci, právě s Orbánem a předsedou Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbertem Kicklem. Přidá se k nim i krajně pravicová nizozemská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, euroskeptická nacionalistická Dánská lidová strana. Očekává se, že se připojí také krajně pravicová portugalská formace Dost (Chega), španělské krajně pravicové uskupení Vox a italská Liga, kterou vede vicepremiér Matteo Salvini.

„Postoj k ruské válce na Ukrajině bude v dalších letech pro Evropský parlament jedním z klíčových témat. Frakce se nepochybně budou muset zabývat tím, jak se k ní postaví. Teď to vypadá, že to jsou spíš ruští než evropští Patrioti,“ myslí si Martin Kupka.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu