Události, komentáře ČT24: Není možné si myslet, že by mohla být dvouciferná inflace dohnána nárůstem platů

21. května 2024
Události, komentáře ČT24:

(ČT 24) Nárůst platů ve veřejné sféře o patnáct procent je adekvátní požadavek, uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová v pořadu Události, komentáře k požadavku odborů s tím, že v minulosti zde byla vysoká inflace. Místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček zmínil, že není možné si myslet, že by mohla být dvouciferná inflace dohnána nárůstem platů.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Podle Jana Skopečka stála za poklesem životní úrovně velká míra inflace, přičemž podle něj nominální mzdy v ekonomice v průměru rostly, ale ne takovým tempem. Podotkl, že se situace v letošním a v příštím roce zlepší a porostou nominální mzdy i životní úroveň. „Ale představa, že když budeme mít inflaci v Česku dvojcifernou, tak bychom ji mohli dohnat nárůstem mezd a platů, ať už ve veřejném sektoru, nebo soukromém, to je iluzorní, to nejde,“ podotkl Jan Skopeček s tím, že by se tím soukromý sektor dostal do nekonkurenceschopné pozice. „Na to ti zaměstnavatelé nemají, a veřejný sektor také ne,“ dodal Skopeček.

Podotkl, že v současné době, kdy je průmysl v potížích, není možné si říci o nárůst mezd o patnáct procent pro celou ekonomiku. „To číslo je extrémní, musíme se vrátit nohama na zem,“ uvedl Skopeček s tím, že o patnáct procent neroste ekonomika, ani příjmy rozpočtu, aby se mohlo vydávat na platy.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice