Buďme vzájemně ohleduplní, na masivní valorizace nemáme peníze

19. srpna 2020
Buďme vzájemně ohleduplní, na masivní valorizace nemáme peníze

Nad zákonnou valorizaci by se důchody zvyšovat neměly, protože to nedovoluje současná ekonomická situace, píše Jan Skopeček v komentáři pro České důchody. Podle něj je nyní nutná vzájemná solidarita a většina seniorů by pochopila, kdyby důchody rostly pomaleji.

Valorizaci důchodů rozumím, ale měla by a musí mít nějaký racionální limit. Tím je současná ekonomická kondice naší země po koronavirovém vypnutí. Pokles našeho hospodářství o více než 10 % je v prvním čtvrtletí tohoto roku mimořádný. Stejně tak je mimořádný již schválený schodek státního rozpočtu ve výši 500 miliard korun na letošní rok. Oboje nemá v moderních mírových dobách naší země obdoby.

To je onen rámec, v němž se musí vést diskuse o jakýchkoliv požadavcích na výdaje státního rozpočtu, tedy i o požadavcích na valorizaci důchodů. Při tomto vědomí je pro mě oním racionálním limitem zákonná valorizace. Jakékoliv předhánění, kdo přidá seniorům více, které se rozběhlo mezi ČSSD a hnutím ANO, je pak pouhým populismem rozehraným s vidinou laciného získání hlasů v nadcházejících krajských a senátních volbách.

Není snadná a bezbolestná cesta

Z ekonomické reality, kterou jsem nastínil a v níž se dnes nacházíme, žádná zkratka ani snadná a bezbolestná cesta nevede. (Nejsou jí rozhodně ani další společné dluhy, na které premiér v Bruselu tak lehkovážně kývl.)

Není proto možné, aby jedna skupina obyvatel byla na ekonomickém vývoji zbytku země nezávislá, byť to jsou občané, kteří svůj díl poctivé práce již odvedli a zaslouží si slušný život. Jakkoli požadavkům a argumentům řady našich důchodců rozumím a přál bych si, aby jim bylo možné vyjít vstříc, jsme v tom dnes všichni společně.

Ekonomiku jsme vypínali i s ohledem na zdraví a životy starších lidí. Byť bychom si všichni uměli představit mnohem vyšší důchody a seniorům bychom je přáli, je dobré si říci, že jistý, bezpečný měsíční příjmem v podobě důchodu je chránil před ekonomický pokles relativně více než řadu občanů v aktivním věku, kteří přišli nebo ještě přijdou o místo či zakázky a zákazníky.

Senioři pochopí pomalejší růst důchodů

Věřím, že by valná většina důchodců měla pochopení pro to, že by se důchody teď tak rychle nezvyšovaly, kdyby před ně s těmito argumenty někdo vystoupil a takto je vysvětlil.

Buďme k sobě, prosím, i nadále vzájemně všichni ohleduplní tak, jak jsme to v předešlých měsících dokázali. Mějme omezené a realistické požadavky na náš stát. Pochopme, že na tak masivní valorizaci důchodů, o něž se zejména vládní strany přetahují, náš stát a my všichni v době bezpříkladné krize nemáme prostředky.

Že nás čeká zásadní debata o celém konceptu našeho důchodového systému je pak dalším rámcem debaty. Ale to je debata jiná a dnešních důchodců se bezprostředně netýká.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS