Vláda zavinila stávku řidičů

6. dubna 2017
Vláda zavinila stávku řidičů

(Reflex) Kraje nemohou jen tak přidávat na platy u soukromníků. Řidiči autobusů, kteří v krajích zajišťují linkovou dopravu, vyhlásili na čtvrtek 6. dubna stávku za dodržení vládního nařízení, jež jim slíbilo více peněz. Nejsem příznivec takových řešení, ale tentokrát protestující chápu.

VINÍKEM TÉTO SITUACE je jednoznačně vláda premiéra Bohuslava Sobotky, jež sice nařídila zvýšení platů pro tyto pracovníky, ale už se nezajímala o to, kdo to zaplatí. Zaměstnavatelé řidičů se právem hájí tím, že si to nemohou dovolit. Premiér Sobotka původně slíbil krajům peníze navíc. Nestalo se.

Řidiči autobusů nejsou zaměstnanci krajů, ale konkrétních dopravních společností, jež mají s krajskými úřady podepsány smlouvy o zajištění dopravní obslužnosti.

V nich jsou stanoveny přesné sumy, kolik dopravci dostanou na krytí prokazatelné ztráty. A aby dopravci dostali více peněz z krajského rozpočtu, musí se tyto smlouvy změnit, což není jednoduchá záležitost. Kraje také mají spoustu svých povinností, starají se o silnice II. a III. třídy, školství, zdravotnictví, dopravní obslužnost a to je stojí velké peníze. Nemohou si proto jen tak dovolit přidat desítky miliónů korun privátním firmám na platy jejich zaměstnanců. Toto rozhodnutí je mimořádně tragické a nekompetentní. Výkonná moc tak vstoupila do smluvního vztahu dvou subjektů a jednomu z nich, majitelům dopravních společností, nařídila, jaké mají mít jejich pracovníci mzdy. Souhlasím s tím, že řidiči autobusů si za svoji náročnou práci vyšší platy zaslouží, ale tohle není řešení. Mzdy mají být výsledkem svobodné dohody zaměstnanců se zaměstnavateli a třetí strany by do nich neměly vstupovat. A už vůbec ne do vztahů uvnitř soukromých firem. Nebo máme čekat, že příště vláda určí platy číšníkům nebo prodavačům? O takový aktivismus rozhodně nestojím. Jak je patrné, už nyní současná vládní koalice napáchala tímto nesmyslným verdiktem více škody než užitku.

Skandální je pak chování ministryně práce Michaely Marksové, která místo toho, aby řešila problém, jehož je spoluviníkem, prohlásila, že stávku podporuje.

Michael Pánek

krajský zastupitel