Události, komentáře ČT24: Atentát na slovenského premiéra

15. května 2024
Pavel Žáček se obává omezení občanských svobod na Slovensku

(ČT 24) Situace na Slovensku je po atentátu na premiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica rozjitřená. Přestože jsou emocionální reakce politiků pochopitelné, je nyní nutné přispět ke zklidnění, shodli se v Událostech, komentářích předseda poslaneckého výboru pro bezpečnost a člen výboru pro obranu Pavel Žáček (ODS), vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) a člen sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD).

Celou debatu s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na ČT24.

Pavel Žáček se obává omezení občanských svobod na Slovensku

Pavel Žáček se nad únikem těchto videí, která podle něj zřejmě pocházejí od policie, pozastavil. „Je to proti profesionální policejní etice,“ řekl Žáček. „Když neznáme profil toho člověka, když nevíme, čím byl motivován, tak je to prostě podivné. (…) Trošku se obávám, co to bude znamenat. Jak bude Ficova vláda reagovat a jestli to není naznačení toho, že by se třeba dočasně ukrojily nějaké občanské svobody,“ uvedl Žáček.

Žáček kritizoval vystoupení vládních politiků, která podle něj byla využita k „posílení rozjitřené nálady a souboje, který pokračuje, přestože volby už skončily“. Domnívá se, že by bylo vhodnější, kdyby například zprávu o stavu premiéra Fica přednesl lékař nebo ředitel nemocnice, ne dva ministři Ficovy vlády.

Nesouhlasí například s výrokem slovenského ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka, který během brífinku naznačil, že se Slovensko nachází na okraji občanské války. „Pokud bezpečnostní složky (…) nenaleznou širší spiknutí, tak to bude vyšetřování jen jedné osoby, která byla na místě zadržena,“ zdůraznil Žáček. Výrok je podle něj „instrumentalizace celé tragické události“.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek