Největší korupční skandál v historii Prahy

17. června 2022
Největší korupční skandál v historii Prahy

9 otázek pro Adama Scheinherra o záhadné spolupráci s policií

Pražská ODS ani během včerejšího jednání Zastupitelstva hlavního města Prahy nedostala odpověď na klíčové otázky týkající se odpovědnosti primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a jeho náměstka Adama Scheinherra (PRAHA SOBĚ) v největší korupční kauze Dopravního podniku (DPP) a bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN). Hřib ani Scheinherr nedokázali několik hodin vysvětlit, proč nekonali, i když měli informace o podezřelých okolnostech při zakázkách v DPP. Místo toho tři a půl roku nechali tunelovat Dopravní podnik a připravili občany Prahy o milióny korun v největším korupčním skandálu v historii Prahy.

Nebylo ani objasněno, proč nechal v minulosti primátor Hřib historicky poprvé na Radě hl.m. Prahy tajně hlasovat o problémové zakázce, která souvisela s klíčovou zakázkou ohledně Dopravního podniku. Nutno dodat, že hlasovací lístky si pan primátor odnesl v kapse svého saka, a i přes opakované žádosti ODS o předložení, tak nikdy neučinil. ODS včera také vyzvala Zdeňka Hřiba a Adama Scheinherra k přijmutí odpovědnosti a rezignaci, bohužel neúspěšně. 

Jediným argumentem náměstka primátora a šéfa dozorčí rady DPP Adama Scheinherra v souvislosti s korupčním skandálem je, že podal ve věci trestní oznámení a více udělat nemohl. To je zcela absurdní tvrzení. Scheinherr navíc svá vyjádření ohledně trestního oznámení a spolupráce s policií každý den mění. ODS proto připravila 9 otázek a bude požadovat pro Pražany odpovědi.

9 otázek pro Adama Scheinherra:

  1. Proč neukážete obsah trestního oznámení, které jste podával na policii? Podal jste trestní oznámení jen ve věci týkající se pozemků okolo Holešovic? Ostatní podivné okolnosti týkající se DPP jste neřešil?

  2. Kdy přesně jste podal trestní oznámení a na koho?

  3. Tvrdíte, že jste trestní oznámení podal před dvěma lety, tedy zhruba v polovině roku 2020. Informace o podivných okolnostech na DPP jste měl už minimálně několik měsíců předtím. Proč jste nekonal dříve?

  4. Tvrdíte, že jste uzavřel s policií dohodu o mlčenlivosti a nemohl jste nijak konat a ani odvolávat lidi z vedoucích pozic DPP. S kým z policie jste se na neodvolávání vedoucích pracovníků dohodl a jak přesně dohoda zněla? Máme to chápat tak, že policie přebrala odpovědnost a více než 2 roky prostřednictvím Vás řídila DPP?

  5. Čistě hypoteticky, pokud by policie případ vyšetřovala deset let, tak byste deset let nechal tunelovat DPP a připravil občany o desítky či stovky miliónů? Nemyslíte si, že bylo Vaší povinností chovat se s péčí řádného hospodáře tak, abyste překazil další trestnou činnost a eliminoval škody? Nebyla to minimálně Vaše politická odpovědnost?

  6. Nejdříve jste tvrdil, že z důvodu podání trestního oznámení jste nemohl nijak řešit podezřelé okolnosti v DPP, odvolávat lidi z vedoucích pozic, abyste “podezřelé nevyplašil”. V dalších vyjádřeních (např. rozhovor ze 16. června na aktuálně.cz) ale tvrdíte, že po nějaké době jste pana Augustína chtěl odvolat. Už jste se tedy nebál, že ho vyplašíte? Proč jste to tedy neudělal?

  7. I přes to, že jste dle původních vyjádření nemohl kvůli spolupráci s policií nijak konat, jste se dle Vašich pozdějších tvrzení (opět např. rozhovor ze 16. června na aktuálně.cz) v případě zakázky na revitalizaci okolí Holešovického nádraží snažil o to, aby proběhla v pořádku. To Vám tedy policie na základě dohody povolila nebo na základě čeho jste jednal? Také jste se tedy už nebál, že podezřelé vyplašíte?

  8. Proč jste z pozice předsedy dozorčí rady DP neomezil limit pro samostatné rozhodování DPP z 6 miliard korun na nižší částku, když jste věděl o problémech? To Vám také policie nedovolila?

  9. Proč jste jako předseda DR hlasoval pro zvolení pana Augustína do klíčové pozice finančního ředitele DP?

Štítky:
tisková zpráva