Písemná interpelace na ministra vnitra ve věci zvláštního příplatku

10. března 2020
Písemná interpelace na ministra vnitra ve věci zvláštního příplatku

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na 1. místopředsedu vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka ve věci zvláštního příplatku.

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás ve věci vyplácení zvláštního příplatku příslušníkům bezpečnostních sborů, především příslušníkům Policie České republiky zařazeným k Ochranné službě.

Práce v Ochranné službě Policie ČR je velmi náročná a vyznačuje se zvýšeným rizikem, které mj. plyne z rozsahu a obsahu stanovených úkolů. Nejen že příslušníci přímo zajišťují fyzickou ochranu ústavních činitelů ČR a osob, kterým je po dobu jejich pobytu na území ČR poskytována ochrana podle mezinárodních dohod, ale dále mj. zajišťují i ochranu zastupitelských úřadů a rezidencí velvyslanců a ochranu chráněných objektů a prostor zvláštního významu pro vnitřní pořádek a bezpečnost, které schválila vláda. Jako jeden z příkladů, kdy se tito příslušníci Policie ČR setkávají s mimořádnou psychickou zátěží, při které může dojít k ohrožení jejich života a zdraví, je nedávný incident v Poslanecké sněmovně, při kterém se ozbrojený muž snažil proniknout přímo do budovy dolní komory s noži a byl příslušníky Ochranné služby profesionálně zpacifikován, což jen potvrzuje náročnost a rizikovost této práce.

Jistě souhlasíte s tím, že výkon zmíněné práce je značně rizikový, a proto si právem zaslouží adekvátní odměnu mj. v podobě vyplácení zvláštního příplatku v I. skupině dle § 120 zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Příslušník má v této I. skupině nárok na zvláštní příplatek ve výši 5 000 Kč až 10 000 Kč měsíčně, přitom výši zvláštního příplatku pro služební místa v bezpečnostním sboru stanoví ředitel bezpečnostního sboru služebním předpisem.

Ráda bych se Vás v této souvislosti zeptala na následující dotazy:

  1. Jaká je současná výše zvláštního příplatku stanovená pro služební místa u Ochranné služby Policie ČR a jaká je výše zvláštního příplatku u příslušníků sloužících v rámci Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy?
  2. Podle jakého klíče je stanovena diferenciace vyplácení zvláštních příplatků v rámci Ochranné služby a příslušníků sloužících v rámci Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy?
  3. Považujete tuto diferenciaci za dostatečnou a adekvátní? Pokud ano, z jakých důvodů?
  4. Podle některých informací je v současné době příslušníkům Ochranné služby, kteří vykonávají službu v budovách a okolí Parlamentu ČR, vyplácen zvláštní příplatek ve výši 7 500 Kč. Přitom příslušníkům sloužícím v rámci Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy je vyplácen zvláštní příplatek ve výši 9 000 Kč. Zakládají se tyto informace na pravdě? Pokud ano, považujete to za systémové? Obzvláště když je výkon služby v obou případech na území hlavního města Prahy? Nebylo by vhodnější, aby výše zvláštního příplatku byla vyplácena ve stejné výši příslušníkům Ochranné služby i příslušníkům sloužícím v rámci Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy?

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

dokument: pdf

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2