Zájem Plzeňanů je neskutečný

30. října 2020
Zájem Plzeňanů je neskutečný

(Plzeňský deník) Až nečekanou vlnu zájmu vyvolala společná výzva města Plzně a Fakultní nemocnice Plzeň, která oslovovala veřejnost s žádostí o výpomoc v sociálních službách i nemocnici. Za první dva dny od zveřejnění, k němuž došlo v úterý 20. října, se přihlásilo přes sto lidí na různé pozice. Za neskutečný označil zájem Plzeňanů primátor Martin Baxa.

Pane primátore, kdo se na výzvu přihlásil?

Hlásí se senioři, maminky na rodičovské dovolené, které se prostřídají s manželem a babičkami a mají zájem i o noční služby, studenti různých oborů, kteří slibují, že se rychle zaučí, zaměstnanci utlumených firem, jimž doma chybí práce a vědomí, že jsou platní, ale také ti, kteří jsou zaměstnáni na směny a ve svém volnu jsou ochotni pomoci, kde bude třeba. Město Plzeň všechny eviduje, jmenné seznamy předává do fakultní nemocnice a organizacím, které zájemce kontaktují s konkrétními nabídkami.

Zájem jste označil za neskutečný, je to tak?

Ukazuje se, že jsou v nás stále lidskost a solidarita, které se projevily už na jaře, kdy jsme si pomáhali navzájem. Všechny, kteří se nám přihlásili, chci poprosit o trpělivost a současně ujistit, že o nich víme. Jakmile bude potřeba jejich pomoci, ozveme se jim.

Lidé se mohli hlásit buď na pozice Pečovatel sociální služby nebo jako Pomocník FN Plzeň. Kolik jich tedy evidujete?

Máme nyní v záloze více než stovku osob. Všichni zájemci byli obratem vyrozuměni o zařazení do databáze, kontakty jsme postoupili jak vedení nemocnice, tak konkrétním organizacím, které se spojují se zájemci napřímo. Sounáležitost veřejnosti se projevila naplno, stejně jako při první vlně epidemie, což je ta nejlepší zpráva pro nemocnici, domovy seniorů i další zařízení, jejichž zaměstnanci poslední týdny zažívají obrovský tlak a nápor. Už pouhé vědomí, že „je kam sáhnout a koho požádat o pomoc, když bude nejhůř“, je zárukou, že i nejtěžší období, které nás bezesporu čeká, díky obětavosti občanů města organizace zvládnou. Dotyční tak mohou být novou posilou v plzeňském Městském ústavu sociálních služeb, v Diecézní i Městské charitě Plzeň, v Domovince, ale i pro organizace v rámci Plzeňského kraje, jemuž jsou v rámci spolupráce kontakty městem rovněž postupovány, neboť řada zájemců se na výzvu přihlásila i z ostatních obcí a měst regionu.

Kdo jsou zájemci?

Spektrum lidí je široké. Jde o studenty práv, kteří se časově přizpůsobí, bývalé ošetřovatele, kteří mají zájem o víkendy, ženy na mateřské dovolené, jež preferují noční služby, úředníky, pracovníky z oblasti gastronomie, kteří nabízí pomoc v nemocniční kuchyni, osoby se zkušeností na pozici asistentů postižených, specialisty v oblasti IT a další. Opravdu mohu jen zopakovat: Plzeňáci, děkujeme!
 

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor