Televizní noviny: Státní rozpočet

31. července 2024
Televizní noviny: Státní rozpočet

(tn.cz) (TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu ministr financí a 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na TN.cz.

Veronika PETRUCHOVÁ, moderátorka:

Ministerstvo financí už rozeslalo první návrh rozpočtu na příští rok ostatním resortům. Jeho podobu ale prozatím zveřejnit nechce.

 

Martin ČERMÁK, moderátor:

A téma teď proberou s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou a předsedkyní poslaneckého klubu hnutí ANO Annou Schillerovou. Hezký večer. Pane ministře, schodek státního rozpočtu pro příští rok má být 235 miliard korun, nicméně vaše vláda slibovala, že ho bude snižovat tempem 1 % HDP za rok, což asi nebude. Takže byl to tedy slib, který nezarmoutil a teď se setkal s nějakou politickou realitou?

 

Zbyněk STANJURA, ministr financí a 1. místopředseda strany /ODS/:

Dobrý večer. Ne, žádný takový slib nezazněl. Bavili jsme se o výdajích, řekli jsme, že budeme výdaje snižovat například o 1 % HDP. Musíme si uvědomit, že mezitím rostou výdaje zejména na obranu, kdy v letošním roce poprvé a příští, tak opět budou výdaje na obranu ve výši 2 % HDP. To je nárůst meziročně takřka o 50 miliard korun jenom na tento jediný výdaj. A přitom současně deficit státního rozpočtu k klesá. Ale co je důležité v tom mezinárodním srovnání, je vlastně poměr toho dluhu veřejných financí vůči HDP. V nedávné době zahájila Evropská komise vlastně řízení se sedmi státy, které mají nadměrné schodky, jsou to Francie, Itálie, Belgie, taky všechny státy V4, kromě České republiky a Malty. A díky našemu konsolidačnímu balíčku jsme tomu unikli. To znamená, postupujeme tak, jak jsme si naplánovali, a v letošním roce bude ten schodek veřejných financí nižší než ty 3 % HDP, což jsou maastrichtská kritéria.

 

Martin ČERMÁK, moderátor:

Paní předsedkyně, vy jste byla ministryní financí. Za současné ekonomické konstelace dá se nějakým větším tempem podle vás snižovat ten státní rozpočet, respektive schodek?

 

Alena SCHILLEROVÁ předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:

Dobrý večer všem. My jsme hlavně neslibovali takovéto snižování, takovéto tempo. My jsme slibovali kolem půl procenta HDP, což se nakonec děje i nyní, ale za cenu, to je, že se zvýšilo, napříč celou společností se zvýšily daně. Já bych samozřejmě panu ministrovi mohla připomenout různé sliby, kdy chtěli na výdajové straně snižovat 120 miliard výdajů, 100 miliard, 80 miliard atd. Nic z toho není pravda. Ale tato vláda má velké rezervy. Rezervy jsou v boji s šedou ekonomikou, s daňovými úniky. Připomeňme si nedávnou správu NKÚ, která připustila, že byla velká chyba zrušení EET. A EET je pouze třešinka na dortu. No, a samozřejmě velká chyba je nepodpora ekonomiky a téměř stagnace. Nakonec podívejme se na čerstvá čísla Českého statistického úřadu. To je zásadní chyba, kterou této vládě vyčítáte.

 

Martin ČERMÁK, moderátor:

Pane ministře, vy jste se rozhodli zatím nezveřejňovat celý ten rozpočet, nicméně vaše vláda často mluví o transparentnosti. Tohle moc transparentní není, nemá veřejnost právo na to vidět ty první návrhy?

 

Zbyněk STANJURA, ministr financí a 1. místopředseda strany /ODS/:

Jak jste na to přišel, že to není transparentní? My jsme loni změnili zákon, mimochodem k tomu zákonu nevystoupil nikdo z opozice, ani z dnešních kritiků...

 

Martin ČERMÁK, moderátor:

Když to veřejnost nevidí, tak to rozhodně není transparentní.

 

Zbyněk STANJURA, ministr financí a 1. místopředseda strany /ODS/:

Ale veřejnost to uvidí na konci srpna. Řekněte mi, kdo teď v době dovolených studuje návrh státního rozpočtu? Navíc v této chvíli jsou vládní prázdniny.

 

Martin ČERMÁK, moderátor:

Já bych si ho rád prostudoval.

 

Zbyněk Stanjura, ministr financí /ODS/

Dobře, tak 22. srpna bude zveřejněna nová makroekonomická predikce, na které bude stát rozpočet pro příští rok. Neříkejte, že například vaše firma dělá návrh rozpočtu v dubnu roku 2024. Ví už televize Nova, jaký bude rozpočet na rok 2025?

 

Martin ČERMÁK, moderátor:

Naše firma nehospodaří s penězi občanů. Pane ministře, děkuju. Paní předsedkyně, když...

 

Zbyněk STANJURA, ministr financí a 1. místopředseda strany /ODS/:

Ne, já bych to rád dopověděl, jestli mohu. Je to přesně podle zákona. Vy říkáte, že to není transparentní. Já si myslím, že to není žádná pravda. Ta politická jednání začnou ihned poté, co bude makroekonomická prognóza zveřejněná. Bude to 22. srpna. Tam vás teda srdečně zvu. Na základě těchto čísel se dají velmi přesně odhadnout příjmy státního rozpočtu. Na základě toho, že máme inflaci, která byla zveřejněna 11. července nebo 12. července, tak jsme schopni dopočítat ty mandatorní výdaje, to znamená ty automatické valorizace, například, jak jste před chvílí řekli, o kolik se zvýší penze, taky o kolik se zvýší platby za státní pojištěnce a taky, o kolik se zvýší platy učitelů na těch 130 % průměrné mzdy. To všechno jsou údaje, které potřebujete a které v tom dubnu, v květnu nebo v červnu nemáte k dispozici. Je to skutečně technický návrh rozpočtu a politici tam začnou vstupovat až na konci srpna.

 

Martin ČERMÁK, moderátor:

Pane ministře, já vám děkuji. Ještě jedna otázka na paní předsedkyni. Když dáme stranou nějaký politický boj, tak není pro samotný rozpočet dobré, když není součástí těch politických tahanic a mediálních přetahovaných? I například ekonomové a politologové se na tom shodují. Prosím o stručnou odpověď.

 

Alena SCHILLEROVÁ předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:

V žádném případě to není dobře. Já se musím smát nad tím, jak pan ministr hovoří o transparentnosti a v podstatě je naprosto netransparentní. Je to neuvěřitelné, co tady říká. To, že se schválila novela, je nepodstatné. Podstatné je to, aby se mohlo debatovat o rozpočtu, jsou to naše veřejné peníze. Máme vědět a právo, kolik bude peněz na zdravotnictví, kolik na vědu a nic takového se neděje. A nevyjadřují se jenom ekonomové a politologové. Je to neuvěřitelné.

 

Zbyněk Stanjura, ministr financí /ODS/

Budeme debatovat ještě v září, v říjnu, v listopadu a v prosinci.

 

Martin ČERMÁK, moderátor:

Oběma vám velice děkuji a přeji vám hezký zbytek večera.

 

Alena SCHILLEROVÁ předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:

A pohlídáme si vás, pane ministře, pohlídáme.

 

Martin ČERMÁK, moderátor:

Hezký večer.

 

Alena SCHILLEROVÁ předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:

Hezký večer, na shledanou.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR