Čeští řidiči jsou stejně zodpovědní, jako ti zahraniční. Návrh na toleranci alkoholu by měla vláda schválit

27. května 2019

(www.ods.cz) Vláda dnes projedná návrh občanských demokratů na toleranci 0,5 promile alkoholu v krvi za volantem. Podobná tolerance je na Západě běžná. Podle předsedy ODS Petra Fialy jsou čeští řidiči stejně zodpovědní, jako ti v zahraničí, a proto by vláda měla návrh ODS schválit.

„Tolerance 0,5 promile alkoholu za volantem existuje ve většině západních zemí Evropy, kam historicky i kulturně patříme. Lidé v České republice jsou stejně zodpovědní a rozumní jako v zahraničí, proto navrhujeme, aby stejná tolerance platila i u nás. Všichni, kteří toto odmítají, by se měli podívat na statistiky. V zemích, které určitou míru alkoholu řidičům povolují, není situace horší, naopak je zde bezpečnější provoz, než v zemích, kde je nulová tolerance. Bezpečnost provozu přímo nezávisí na toleranci alkoholu. Náš návrh dnes projednává vláda, která by měla přestat na občany dohlížet jako na malé děti a zákon podpořit,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Petr Fiala

předseda ODS