Ministr financí musí vysvětlit nesoulad ve svých příjmech. Pokud tak neučiní, musí jednat premiér země

31. ledna 2017
Ministr financí musí vysvětlit nesoulad ve svých příjmech. Pokud tak neučiní, musí jednat premiér země

(www.ods.cz) Před několika dny přinesla média informaci o tom, že existují nesrovnalosti v příjmech ministra financí Andreje Babiše. Ministr financí se zamotává do svého vysvětlování, premiér země musí jednat.

 
Petr Fiala: „Očekával jsem, že premiér země, který si vybral pana Babiše do funkce ministra financí, se nějak k této věci postaví a bude po něm chtít vysvětlení. Bohužel se tak nestalo. Ministr financí se zamotává do svých vysvětlení, neustále přichází s novými a novými verzemi příběhu. Rozdíl mezi jeho osobními příjmy za roky 1993-2013 a výdaji vyvolává řadu podezření, která musí být vyvrácena.
Premiér země, který se v každém svém vyjádření ohání tím, jak musí být politika transparentní, však bohužel mlčí. Tento stav je neudržitelný. Celá tato situace už ale není jen o panu Babišovi. Toto je o autoritě předsedy vlády. A to, jakým způsobem se pan premiér zachová, je zprávou pro občany České republiky.
Ministrem financí nemůže být člověk, který nemá v pořádku své vlastní finance. Premiér země musí chtít po svém ministru financí vysvětlení. Pouze tak vrátí důvěru občanů v politiku. Pokud toto vysvětlení nedodá, musí ho premiér odvolat z funkce ministra financí. Je to jediná možnost, jak situaci vyřešit a zachovat autoritu úřadu předsedy vlády. Ministr financí nemůže ignorovat výzvu, aby věci vysvětlil. A pokud to nedokáže, musí jednat premiér země.“
Petr Fiala

předseda strany