Ministr financí musí vysvětlit nesoulad ve svých příjmech. Pokud tak neučiní, musí jednat premiér země

31. ledna 2017

(www.ods.cz) Před několika dny přinesla média informaci o tom, že existují nesrovnalosti v příjmech ministra financí Andreje Babiše. Ministr financí se zamotává do svého vysvětlování, premiér země musí jednat.

Petr Fiala: „Očekával jsem, že premiér země, který si vybral pana Babiše do funkce ministra financí, se nějak k této věci postaví a bude po něm chtít vysvětlení. Bohužel se tak nestalo. Ministr financí se zamotává do svých vysvětlení, neustále přichází s novými a novými verzemi příběhu. Rozdíl mezi jeho osobními příjmy za roky 1993-2013 a výdaji vyvolává řadu podezření, která musí být vyvrácena.
Premiér země, který se v každém svém vyjádření ohání tím, jak musí být politika transparentní, však bohužel mlčí. Tento stav je neudržitelný. Celá tato situace už ale není jen o panu Babišovi. Toto je o autoritě předsedy vlády. A to, jakým způsobem se pan premiér zachová, je zprávou pro občany České republiky.
Ministrem financí nemůže být člověk, který nemá v pořádku své vlastní finance. Premiér země musí chtít po svém ministru financí vysvětlení. Pouze tak vrátí důvěru občanů v politiku. Pokud toto vysvětlení nedodá, musí ho premiér odvolat z funkce ministra financí. Je to jediná možnost, jak situaci vyřešit a zachovat autoritu úřadu předsedy vlády. Ministr financí nemůže ignorovat výzvu, aby věci vysvětlil. A pokud to nedokáže, musí jednat premiér země.“
Petr Fiala

předseda strany