Jsme právní stát, ale někdy zůstává rozum stát

20. října 2021
Jsme právní stát, ale někdy zůstává rozum stát

(Českobudějovický deník) Možná jste tu zprávu také zaznamenali. Česká policie zadržela nelegálního ekonomického migranta (nenechme si vnutit ho nazývat „uprchlíkem“) z Iráku, který tvrdil, že mu je 16 let. Policií bylo prokázáno, že na své cestě evropskými státy o sobě udával různá jména a různá data narození, tedy tajil svoji identitu. Rentgenovým vyšetřením kloubů nemocnicí v Motole bylo potvrzeno, že mu je 19. Městský soud v Praze navrhl lháře vyhostit.

Organizace pro pomoc uprchlíkům (financovaná ze státního rozpočtu) nechala vypracovat „psychologický posudek“, který potvrdil, že lhářovi je 16 a s tímto posudkem migrant/lhář žaloval český stát u Nejvyššího správního soudu, že s ním musí zacházet jako s nezletilým (nesmí být vyhoštěn). Samozřejmě, on sám nikoho nežaloval, zastupuje ho český advokát (placený pravděpodobně Organizací pro pomoc uprchlíkům).

Nejvyšší správní soud jeho stížnost odmítl s tím, že se mladík stal nevěrohodným, protože opakovaně udával nepravdu o své totožnosti. Advokát však podal stížnost k Ústavnímu soudu s argumentací, že u soudu sice byl on jako advokát, ale klient neměl tlumočníka, aby mohl vysvětlit, proč v každé zemi o sobě lhal. Ústavní soud stížnosti vyhověl a vrátil případ zpět k Městskému soudu v Praze, kde musí být přítomen tlumočník. Vážím si toho, že žiji v právním státě, kde má každý zajištěno spravedlivé zacházení. Pouze si nejsem jist, zda migrant zadržený na našem území chce požádat o azyl u nás, nebo mířil do své komunity v Německu, kde bude bez všetečných otázek pobírat sociální dávky.