Zbyněk Stanjura: Rozpočtový deficit je ke konci července meziročně o více než 20 mld. Kč nižší díky vládnímu ozdravnému balíčku

1. srpna 2024
Zbyněk Stanjura: Rozpočtový deficit je ke konci července meziročně o více než 20 mld. Kč nižší díky vládnímu ozdravnému balíčku

(www.mfcr.cz) Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci července deficitem ve výši 192,3 mld. Kč. Po očištění o příjmy a výdaje na projekty z Evropské unie a finančních mechanismů činil schodek 206,2 mld. Kč.

Meziroční zlepšení salda o 21,8 mld. Kč, resp. o 45,8 mld. Kč bez prostředků z Evropské unie a finančních mechanismů, bylo taženo téměř 7% nárůstem výběru daní a pojistného. I přes značné navýšení mandatorních výplat převyšují výdaje rozpočtu loňský objem jen mírně (+1,3 %).

„Rozpočtový deficit je ke konci července meziročně o více než 20 mld. Kč nižší díky vládnímu ozdravnému balíčku. Příjmy mírně rostly, zatímco celkové výdaje státu i přes nárůst mandatorních položek, jako jsou sociální výdaje, výdaje do zdravotnictví nebo obsluha státního dluhu, de facto stagnují. Věřím, že schválený celoroční deficit 252 mld. Kč udržíme, ale samozřejmě musíme k rozpočtu jako vláda přistupovat zodpovědně,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura s tím, že pro dodržení schodku bude rozhodující konečná bilance peněz z EU a míra čerpání nespotřebovaných výdajů minulých let.

Detailní informace jsou po uzávěrce finančních výkazů uvedeny obvykle 25. den po skončení měsíce v systému Monitor.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR