Kompenzaci podprůměrných daňových výnosů malým obcím navrhnu znovu

16. prosince 2011
Kompenzaci podprůměrných daňových výnosů malým obcím navrhnu znovu

Poslanecká sněmovna schválila státní rozpočet na rok 2012. Jeho součástí mohlo být také zhruba 300 milionů pro obce s tisícem až deseti tisíci obyvateli, které by alespoň částečně kompenzovaly jejich podprůměrné daňové výnosy. V důsledku názorového veletoče poslanců TOP 09 a STAN ale obce tyto prostředky nedostanou.

Schválený rozpočet snižuje schodek o 30 miliard Kč. Vláda ho předložila s vědomím, že současné prognózy vývoje HDP se liší od té, která byla podkladem schválení státního rozpočtu, a proto lze v příštím roce očekávat jeho korekce. Jeho podoba přesto vypovídá o velkém odhodlání vlády snižovat rozpočtový schodek, když rozpočet vykazuje meziročně absolutní pokles výdajů.  Snad všem už je dnes jasné, že nekontrolovatelně zadlužovat naši zemi a utápět se ve vidinách, že expanzivní rozpočet bude generovat vyšší příjmy v dalších letech, rozhodně nemůžeme. Více než jindy je totiž patrné, že taková politika by nám žádný prospěch nepřinesla.
 
ODS si je přesto vědoma, že tento rozpočet nezjednodušuje situaci těm obcím a městům, jejichž daňové výnosy jsou podprůměrné. Jedná se především o menší spádové obce a města. Na vině je přepočítávací algoritmus rozpočtového určení daní. Ten bude změněn až k 1. 1. 2013. Proto jsem v průběhu projednávání rozpočtu v poslanecké sněmovně načetl pozměňovací návrh o vyčlenění částky 300 mil. Kč za účelem částečné kompenzace daňových výnosů u těch obcí a měst, které nezískávají ani 7 000 Kč na obyvatele ze sdílených daní. V pásmu obcí od 1 000 do 10 000 obyvatel se jedná o 862 obcí a měst v České republice.
 
Návrh počítal s tím, že k rozdělení této částky dojde naprosto transparentním a nezpochybnitelným propočtem. Šlo nám o to, aby byla kompenzována především spádová centra, která zajišťují veřejné služby i pro řadu okolních obcí. 
 
Tento návrh byl podpořen na podvýboru pro financování územních samospráv také zástupci TOP 09 jako druhé největší koaliční strany, včetně předsedy jejího klubu. Později se však z nepochopitelných důvodů názor poslanců TOP 09 a STAN změnil. Je to o to více zarážející, že především tato koaliční strana všude mluví o podpoře venkova a speciálně obcí s nejnižšími daňovými výnosy. Byť učinila ODS maximum k prosazení koaliční shody, nakonec ministr financí Miroslav Kalousek ukázal dotčeným obcím palcem dolů.
 
Bude-li to fiskálně únosné, jsem připraven při eventuální revizi státního rozpočtu tento návrh předložit znovu.
Ing. Vladislav Vilímec

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
místostarosta
krajský zastupitel
poslanec PČR