Veronika Vrecionová: Nemyslím, že Babiš je osobně proruský. Je to ale populista, který kvůli moci udělá cokoli

27. května 2024
Veronika Vrecionová: Nemyslím, že Babiš je osobně proruský. Je to ale populista, který kvůli moci udělá cokoli

(INFO.cz) Pomalovat Andreje Babiše ruskou vlajkou a vložit mu do úst motto „Rusko, pro tebe všecko“? „Za mě to bylo v rámci antikampaně v pořádku,“ říká v rozhovoru pro InfoTalks evropská poslankyně a dvojka kandidátky SPOLU pro evropské volby Veronika Vrecionová. „Sice si nemyslím, že by Babiš byl v nitru nějak proruský, ale je to populista, který kvůli návratu k moci udělá cokoliv.“

Celý rozhovor s Veronikou Vrecionovou můžete zhlédnout na INFO.cz.

„Pokud by 24. února 2022, kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu, byl hypoteticky českým premiérem Andrej Babiš a ne Petr Fiala, tak už předsedu hnutí ANO vidím, jak běhá po náměstích s nasliněným prstem a přemýšlí, na kterou stranu se přidat,“ říká v pořadu InfoTalks Veronika Vrecionová. „Babiš je nevyzpytatelný, jednou je pravicový, pak je levicový, jednou byl proamerický, pak zase bude proruský. Jak se mu to bude hodit,“ vysvětluje evropská poslankyně Veronika Vrecionová antikampaň proti hnutí ANO.

Vrecionová však v rozhovoru pořadu InfoTalks hovoří hlavně o tom, jaká má očekávání od příštího Evropského parlamentu i Evropské komise a před jakými výzvami současná Evropa stojí. „Hlavním tématem je pro mě bezpečnost – jak vnější, tak vnitřní. Jde ale i o Green Deal, který je třeba zracionalizovat, a osobně chci pokračovat v tom, abych pomohla změnit současný zemědělský systém EU. Například dotační pravidla jsou nastavena velmi nešťastně,“ popisuje Vrecionová.

Existuje podle Vrecionové možnost „kompletně překopat“ evropskou zemědělskou politiku? O co se v evropských volbách hraje a proč o tento typ voleb Češi nejeví zájem? A jaká je podle evropské poslankyně budoucnost koalice Spolu? To a mnohé jiné se dozvíte v nejnovějším dílu podcastu InfoTalks.

Veronika Vrecionová

předsedkyně europoslaneckého klubu ODS
členka Programového týmu ODS zemědělství