Alexandr Vondra, Veronika Vrecionová a Ondřej Krutílek navštívili Olomoucký kraj. Navštívili zde místní průmyslníky, zemědělce i zástupce za sektor inovací

15. května 2024
Alexandr Vondra, Veronika Vrecionová a Ondřej Krutílek navštívili Olomoucký kraj. Navštívili zde místní průmyslníky, zemědělce i zástupce za sektor inovací

(www.ods.cz) Europoslanci Alexandr Vondra, Veronika Vrecionová a Ondřej Krutílek v úterý 14. května navštívili Olomoucký kraj. Alexandr Vondra se zde setkal s představiteli místního průmyslu se zaměřením na zbrojařství, Veronika Vrecionová navštívila několik místních farem, Ondřej Krutílek se zaměřil na podnikatelský sektor a inovace.

„Během cesty do Olomouckého kraje jsem navštívil také zbrojovky – STV Group v Poličce a Excalibur Army ve Šternberku. Obě firmy vyvíjejí a vyrábějí široký sortiment vojenských výrobků, od munice až po obrněná vozidla. Jejich výrobky mimo jiné pomáhají Ukrajině v obraně před ruskou agresí. Mám radost, že český obranný průmysl úspěšně navazuje na dávnou tradici a za deset let se posunul výrazně vpřed,“ řekl Alexandr Vondra.

„Během výjezdu jsem se setkala s místními členy Asociace soukromého zemědělství a jejich krajským šéfem Romanem Koutkem. Povídali jsme si o zemědělství v kraji a o tom, jakým výzvám místní farmáři čelí. Navštívila jsem také farmu rodiny Benýškových, kteří nám ukázali, jak dlouhodobě zadržovat vodu v krajině a jaké lesy potřebujeme, abychom byli připraveni na klimatickou změnu. V neposlední řadě bych ráda zmínila návštěvu farmy Jaromíra Konečného v Loučanech. Kromě pěstování ječmene, pšenice, kukuřice, ovsa a dalších plodin se zaměřují také na chov sportovních koní a aktivit s ním spojených. Nečekala jsem, že se během návštěvy budu moct na koni i projet!“ uvedla Veronika Vrecionová.

„Během úterního výjezdu jsem měl možnost setkat se s lidmi z Inovačního centra Olomouckého kraje. Povídali jsme si zejména o telemedicíně a digitálních řešeních ve zdravotní a dlouhodobé péči. Toto téma, známé také pod termínem eHealth, je mi velmi blízké, jelikož se mu v Evropském parlamentu aktivně věnuji už několik let. Diskutovali jsme nejen o plánech centra do budoucna, ale i možnostech, jak by jim mohla Evropská unie pomoci ukázat cestu vpřed v rozvíjení inovací. Upřímně oceňuji, jak skvělou práci centrum v této oblasti odvádí,“ uzavřel Ondřej Krutílek.

Alexandr Vondra

lídr eurokandidátky koalice SPOLU
místopředseda strany
europoslanec

Veronika Vrecionová

předsedkyně europoslaneckého klubu ODS
členka Programového týmu ODS zemědělství

Ondřej Krutílek

kandidát do Evropského parlamentu
analytik legislativy EU