Rušení nemocnic v jižních Čechách nehrozí a ani bychom to nepřipustili

26. září 2012
Rušení nemocnic v jižních Čechách nehrozí a ani bychom to nepřipustili

Žádné rušení jakékoliv nemocnice v jižních Čechách není na pořadu dne a ODS to ani nepřipustí. Budu-li zvolen hejtmanem, zasadím se o podpis smluv všech jihočeských nemocnic s VZP před koncem roku tak, aby jejich péče mohla být bez problémů zachována.

Včera, 25. září, jsem dostal jako senátor PČR osobní dopis, společné prohlášení a petici pěti subjektů, které zahájily celostátní lobbyistickou a petiční akci: Občané, braňte svoje nemocnice. Ohrazují se proti údajnému „přímému rušení regionálních nemocnic“, za kterým údajně stojí Ministerstvo zdravotnictví ČR a Svaz pojišťoven ČR. Konkrétně jsou iniciátory prohlášení Asociace českých a moravských nemocnic, Asociace krajských nemocnic, Svaz pacientů ČR, Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů.Tato aktivita, 14 dní před krajskými volbami, dokládá, že  téma, které před 10 dny prezentoval na své tiskové konferenci současný hejtman Jiří Zimola (ČSSD), nebylo náhodnénetýká se jižních Čech, ale má celostátní politickou motivaci. Přesto s cílem petice, tedy zachovat současnou síť nemocnic, za jižní Čechy, kde máme optimální rozložení jedné nemocnice na okres, plně souhlasím, a proto jsem ochoten ji kdykoliv podepsat. Jiří Zimola otevřel toto téma na tiskové konferenci 13. 9., kde oznámil možné rušení nemocnic v Českém Krumlově a Prachaticích.  Bezprostředně poté  jsem vstoupil do jednání s VZP, která je hlavní smluvní pojišťovnou, a byl jsem opakovaně ujištěn, jak krajskou ředitelkou Ing. Bronislavou Hlachovou, tak ředitelem VZP Pavlem Horákem, že VZP se k žádnému rušení nemocnic v jižních Čechách nechystala a nechystá. Na moji žádost zaslal ředitel VZP 17. 9. dopis Jiřímu Zimolovi, kde se ohrazuje proti jeho informacím o uzavření konkrétních lůžkových zařízení.

 Bez ohledu na toto ujištění chci jasně říci:

Žádné rušení jakékoliv nemocnice v jižních Čechách není na pořadu dne a ODS to ani nepřipustí. Budu-li zvolen hejtmanem, zasadím se o podpis smluv všech jihočeských nemocnic s VZP před koncem roku tak, aby jejich péče mohla být bez problémů zachována.

 Obava z rušení nemocnic na jihu Čech je tak zcela lichá. Opakuje se tak kampaň z minulých krajských voleb, kdy ČSSD slibovala zrušení 30 Kč poplatku u lékaře, od kterého záhy ustoupila. Rozdíl tu však je. Zatímco před čtyřmi lety lidé skutečně tento poplatek u lékaře platili, dnes ČSSD straší něčím, co reálně neprobíhá.Já, stejně jako ODS, sázíme ve volební kampani na pozitivní program a nestavíme na negaci a  stěžování si.  Strašení pacientů a zaměstnanců nemocnic v Českém Krumlově, Prachaticích a nově i ve Strakonicích má však charakter poplašné zprávy. Považuji to od ČSSD za nezodpovědné a zbytečně vyhrocující vztahy s VZP.

Ing. Tomáš Jirsa MBA.

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
starosta
senátor PČR