Jakým způsobem může podle vás městská část podporovat podnikání?

4. května 2017
Jakým způsobem může podle vás městská část podporovat podnikání?

Podnikání se daří, když se do něj stát co nejméně plete. Dobrým příkladem špatných opatření jsou desítky různých dotací a pobídek, které bují zejména v posledních letech. Díky veřejným subvencím tak získávají konkrétní podnikatelé výhodu na úkor konkurence, která takovou podporu nemá. Stejný argument ale platí, pokud plynou pobídky podnikatelům od obce, ať už se jedná o výhodnější nájem nebo přímou finanční injekci z veřejné kasy.

Správnou cestou není selektivní dotační podpora, ale zlepšování regulace a odstraňování zbytečné byrokracie. Městská část má ale v tomhle směru omezené možnosti. Na změnu platných zákonů nemá prakticky žádný vliv. Podobně se to ale má třeba i s místními poplatky (z ubytovacích kapacit, za zábory apod.), daní z nemovitosti či jinými regulacemi, k jejichž úpravě nemají přímou kompetenci městské části, ale magistrát a pražské zastupitelstvo.

Městské části tedy na podporu podnikání zbývá hlavně „arzenál“ měkkých opatření. Mezi ty hlavní patří předvídatelné a srozumitelné fungování úřadu, rychlé a vstřícné řešení administrativních záležitostí a také informační otevřenost. Podnikatel, který si vyřizuje administrativní náležitosti, nemá být prosebníkem, ale občanem, jehož aktivity si obec a její orgány váží. Určitě také ocení rychlé zprostředkování informací o pro podnikání vhodných pozemcích, budovách, nebytových prostorech, ale i o veřejných soutěžích. Právě obecní zakázky jsou významný prostředkem podpory podnikání. Sama obec by se však neměla snažit konkurovat vlastními ekonomickými aktivitami.  

Smysl má určitě i podporovat povědomí o místních podnikatelích. Pozitivní PR pomáhala v Praze 7 vytvářet třeba anketa Nejlepší na Sedmičce a je dobře, že byla po dvouleté pauze obnovena. Sedmička by ale měla začít intenzivně pracovat i na své pověsti. V celostátním srovnávacím výzkumu Město pro byznys se Praha 7 v loňském roce umístila mezi pražskými městskými částmi až na 12. místě a v hodnocení přístupu veřejné správy k podnikatelům dokonce jako dvacátá. To je jeden z nejhorších výsledků od zahájení výzkumu v roce 2008.

Tomáš Bartovský,

člen Oblastní rady ODS Praha 7