Praha 7 se nemá stát laboratoří sociálního bydlení

4. září 2016
Praha 7 se nemá stát laboratoří sociálního bydlení

Nová legislativa určitě nepatří mezi populární témata obecních časopisů. Připravovaný zákon o sociálním bydlení si ale pozornost zaslouží. Pokud bude schválen, bude platit i pro naši městskou část.

Popsat tento návrh ve zkratce není snadné. Podstatou je, že od roku 2018 má mít na sociální byt od obce nárok domácnost, která za bydlení, služby a energie utratí více než 40 procent čistých příjmů a na život jí nezbude víc než 1,6násobek životního minima. Nejde jen o lidi bez domova, ale třeba i o seniory a rodiny s nízkým příjmem. V celé ČR je to celkem 680 tisíc lidí.

Návrh ukládá přísné podmínky obcím a je poměrně benevolentní k osobám, které na něj mají mít nárok. Pokud obec neposkytne sociální byt, může dostat milionovou pokutu. Dále má platit například pravidlo „nesegregace", tedy zákaz koncentrace sociálních bytů v jedné lokalitě.

Nárok na sociální byt získá občan ČR nebo jiného státu EU, který prokáže alespoň půlroční trvalý pobyt v obci nebo v místním azylovém zařízení. Rozhodnutí o nároku na podporu se má vydávat na dobu neurčitou, přičemž pravidla pro výpověď ze sociálního bytu jsou poměrně nekonkrétní. Podstatné je, že v návrhu chybí mechanismus motivující k opuštění této záchranné sítě.

Rozvoj sociální péče, a to i v oblasti bydlení, ukládá obcím již platný zákon o obcích. Praha 7 tuto povinnost dlouhodobě dobře plní. Zřídila podporované bydlení, sponzoruje azylové domy, provozuje pečovatelské centrum a v roce 2012 otevřela nový dům pro seniory s 66 bytovými jednotkami.

Riziko navrhovaného zákona je ale paradoxně v tom, že čím lépe bude obec své povinnosti plnit, tím větší může vyvolat poptávku po sociálním bydlení na svém katastru. Proto dává smysl otázka, jaké limity má mít podpora sociálního bydlení na Praze 7.

Na stanovení konkrétních limitů je ještě brzo, protože neznáme finální znění zákona. Je ale na místě si začít dělat jasno třeba v tom, zda Sedmička v budoucnu určí pro sociální bydlení celý fond obecních bytů anebo zda začne sociální byty stavět. ODS, která socialistický zákon o sociálním bydlení odmítá, je pro zachování dosavadní střízlivé politiky. Sedmička by se laboratoří sociálního bydlení stát neměla.