Klause o podporu žádat nebudu

11. ledna 2012
Klause o podporu žádat nebudu

Chce být českým prezidentem, ať ho budou volit jako dosud poslanci a senátoři, anebo nově lidé v přímé volbě. Rozpadu koalice se nebojí a za kouření se nestydí. První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Než dáte všanc vládu, předpokládám, že proběhla hluboká diskuse. Nebo jste to měli jasné a nalajnované, že dáte Věcem veřejným takové ultimátum kvůli církevním restitucím?

Takhle daleko se o tomto kroku premiéra na grémiu nediskutovalo. Ale je to přesně v tónině ODS - jestliže se s někým dohodnu, tak tu dohodu plním. Církevní restituce se řešily už mnoho měsíců na půdorysu dnešní koalice a najednou VV přišly s úplně jiným tématem a nárůstem požadavků.

Tomu rozumím. Ale existuje řada příkladů, kdy nějaký z koaličních partnerů nedodrží nějakou dohodu. Proč to byly zrovna církevní restituce, kdy jste poprvé jasně řekli, že přes to vlak nejede?

Církevní restituce mají dimenzi, která se řeší dvacet let. Na závěr odluka církve od státu. Náklady na financování církve se dlouhodobě sníží a hlavně se odblokuje zhruba tisíc obcí, které dnes nemohou řešit svůj majetek. A teď VV vyrazí zcela populisticky s tímto názorem.

Snažím se jen dopátrat toho, proč právě teď ze všech nesplněných dohod jste si řekli dost.


Možná, že už přetekla číše.

A nehráli jste si s myšlenkou, že možná TOP 09 stojí o to, aby vláda skončila?

No tak to v žádném případě. Co Česká republika opravdu nepotřebuje, je destabilizovat vládu. V době, kdy je obrovský problém v eurozóně a naší prioritou je tu zem zklidňovat, a ne ji rozbíjet.

Říkáte-li v žádném případě, mluvíte za TOP 09, nebo za ODS?

Za ODS. Já jsem od TOP 09 tento názor neslyšel. Podle hodnocení i mezinárodních institucí je tato vláda tou, která pomáhá řešit problémy výrazně pozitivně. A kdyby vláda neudržela svoji koalici, padla by a byl by jiný půdorys, tak možná ti, co si to přejí - a mluvím o levici - budou dělat daleko dramatičtější reformy. Viz některé jiné státy.

No tak to bychom pak nemuseli mít obavy o osud reforem, že?

Nechci s vámi dramaticky polemizovat, ale kdyby padla vláda, ztratili bychom rok. A za rok se dá prošvihnout řada věcí a myslím, že by to byl příliš drahý luxus.

V souvislosti s církevními restitucemi navrhly VV rušení některých úřadů a sloučení ministerstev. Nebyl nejvyšší čas takovou debatu začít bez ohledu na církevní restituce?

ODS se nikdy nebude bránit diskusi o tom, jak ušetřit a eventuálně nějaké státní úřady zeštíhlit, či je pozměnit. Ale spojit to s dohodou, která je podepsaná, to je ten populismus. Ono se to možná pár lidem v této zemi může líbit a konečně začnou šetřit, ale na těch ministerstvech se fakt šetřit pokoušejí.

V okamžiku, kdy bude definitivně jasné, že vláda zůstává, vytáhnete tohle téma? A řeknete, že vám nejde o to, aby ministerstvo pro místní rozvoj šetřilo, ale že to ministerstvo je zbytečné?

Ale to my víme a opakovaně se o tom hovoří. Celá agenda je o evropských fondech. Ministerstvo kultury, mám pocit, že ho lze přiřadit někam jinam. Ale musí tomu předcházet debata, aby to nakonec nebylo dražší než v současnosti. Což se může stát, protože musíte překlenovat.

To, že třeba ministerstvo pro místní rozvoj vzniklo jako instituce dočasná, to víme oba, že?

Ale toto ministerstvo má svoji dočasnost už řadu let, viníkem není ODS.

Neříkám, že ODS je viníkem. Jen to, že ODS neřekla jasně, že dost bylo dočasnosti.

Protože jsme měli trošku jiné starosti. A nikdo jsme neočekávali takto dramatickou krizi v Evropě. A teď očekávání té druhé krize, kterou doufám, že Česká republika absolvuje bez ztráty kytičky.

Ale mohla by ji absolvovat se ztrátou nějakých výdajů.

Tak to víme. Proto se tato vláda nazývá vládou reforem, aby se předešlo problému, který teď v EU je - dámy a pánové se rozhodli v roce 1970, že žít na dluh je docela pozitivní záležitost. A ona to není tak úplně pravda.

V tom se shodneme, ale přijde teď ten moment, kdy ODS bude tahounem rušení zbytečných úřadů?

Základní je, abychom se na tom na úrovni vlády dohodli a aby to bylo doplnění koaličního prohlášení vlády. Pro nás není problém o tom nejen diskutovat, ale i jednat.

Diskuse a jednání nejsou nikdy pro nikoho problém.

Myslel jsem jednat jako konat.

Takže to téma vytáhnete a chopíte se ho?

S velkou pravděpodobností v krátké době o tom začneme diskutovat.

V anketě iDNES.cz jste se jako kandidát na prezidenta umístil až na 9. místě, první byl Fischer a druhý Okamura. Znamenají pro vás taková internetová hlasování něco, nebo to berete jako legrácku bokem?

Neřekl bych, že je to legrácka. Je to názor určité skupiny lidí, která si sedne k počítači a reaguje na danou otázku. Není to průřez společností ani to nemá parametry průzkumu. Proto tomu nepřikládám prakticky žádnou váhu.

Přestože nejde o průzkum, pohne to nějak sebevědomím, když z dvanácti kandidátů za vámi zůstane už jen Babiš, Bobošíková a Remek?

Ne, opravdu ne. Na mé náladě to nic nezmění.

Prosakují informace, že Václav Klaus by podpořil jako kandidátku ODS spíš kolegyni Němcovou. Víte o tom?


Nebudu to komentovat, protože to je spekulace a já jsem pana prezidenta Klause neslyšel.

Ale předpokládám, že byste o Klausovu podporu stál.

Budu obrovsky stát o podporu ODS. Základem je nominace zevnitř strany.

Ale ta může být názorem prezidenta silně ovlivněna, ne?

Samozřejmě může. Ale tímhle směrem jsem nikdy neuvažoval a uvažovat nebudu. Nikdy jsem za ním nebyl, abych žádal jakoukoliv podporu.

Nestranický kandidát je v ODS zcela mimo hru, nebo se o tom diskutuje?

Kdo to je? Z mého pohledu nadstranický nebo nestranický kandidát neexistuje. Všichni máme nějaký názor, všichni se nějak politicky straníme, i Václav Havel se nakonec přiklonil k nějakému politickému uskupení.

Nestranického kandidáta beru jako nečlena politické strany, nikoli jako člověka bez názoru.


V této chvíli to není tématem ODS. Vůbec jsme se o tom nebavili. A nepředpokládám, že bychom si hráli na nějakou nadstranickost. Je to falešný argument, když se někdo staví, jako že je nadstranický.

Podívejte se třeba na gynekologa Svobodu - když jste ho nasazovali do boje o pražského primátora, byl mimo stranické struktury.

Tak to byla strategie pražské ODS. Naše ústava jasně říká, že jsme v parlamentní demokracii, volné soutěži politických stran a hnutí. A ty ze svých středů generují politiky, o nichž rozhodují voliči. Tak proč je tu vůbec toto téma?

Protože voliči přestávají věřit politikům. A v ten moment může být spojení s nestranickou figurou docela velké plus pro partaj. Podívejte se na Fischera, Švejnara - a jak se k nim některé strany mají. Strategicky docela chytré, ne?

Nesdílím tento názor, protože politik má mít za sebou nějakou anamnézu, nějakou historii, nějakou názorovou hladinu. Když jste zmínila bývalého premiéra Fischera - nechci ho vůbec kritizovat - ale on měl jedinečnou šanci. Bylo to ve fázi té velké celosvětové krize, kdy měl předstoupit a statečně říct s ministrem financí kamarádem Edou, že je potřeba dělat to, to, to. V tom byla ta statečnost. A ono to nezaznělo.

Oba víme, že Fischer byl premiérem na čestné slovo dvou nejsilnějších politických stran. A že kdyby dělal něco, co se těmto stranám nelíbilo, měl by smůlu.

Ale ODS, zelení i ČSSD jasně deklarovaly, že něco se udělat musí.

Vzpomínám spíš s úsměvem, jak neslavně skončila jeho chuť vyměnit pouhou ministryni spravedlnosti.

Já vám zase řeknu jiný příklad: když už sociální demokracie nastavila parametry pro solární energii, pro fotovoltaiky, a vláda premiéra Fischera měla na stole jakousi novelu zákona snižující státní dotace, přesto do toho nešla. Tak je to statečné, nebo není? Proto dělají politiku politici s politickými stranami, že řeknou svůj názor.

Někteří vaši senátoři přímou volbu nechtějí a říkají to, že?

V tom je ta svoboda názorů.

Takže svoboda je, když partaj si dá něco do vlastního programu a pak s tím senátoři této strany veřejně nesouhlasí?

Ani vy, ani já nevíme, jak hlasování dopadne. Předpokládám, že klub ODS v Senátu dá z těch 25 členů dostatečný počet hlasů. Podle politického složení Senátu je dneska jasné, kdo rozhoduje o hlasování...

Zajímá mě teď jen ODS. Žila jsem v naivní představě, že když si dá partaj něco do vlastního programu, její zákonodárci to podporují.

Hlasování bude až kolem 10. února, jsme na začátku debaty.

Byl byste hodně zklamán, kdyby to neprošlo?

Já se tím netrápím, protože to projde.

(Autor: Barbora Tachecí)

MUDr. Přemysl Sobotka

předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním
1. místopředseda Senátu PČR