Proč jsem prohrál? I kvůli kampani v médiích

12. ledna 2013
Proč jsem prohrál? I kvůli kampani v médiích

Sobotka vidí svůj neúspěch i v titulní stránce pátečních Hospodářských novin, které jako nejlepšího kandidáta označily jeho rivala Karla Schwarzenberga. "Mediální obraz v posledním týdnu však jasně signalizoval, kterým směrem jsou přes média ovlivňováni voliči," řekl evidentně zklamaný Sobotka.

Doplatil jste na nízkou popularitu své strany? 

Samozřejmě že jsem jeden z představitelů vládní ODS a tato vláda není dnes příliš oblíbená. Už před volbami se objevovaly úvahy, že v Česku je dnes jen 20 procent pravicových voličů, že tato síla se rozloží mezi pana Schwarzenberga a mě. Mediální obraz v posledních týdnech jasně signalizoval, kterým směrem jsou přes média ovlivňováni voliči. 

Můžete být konkrétní? 

Jen si vezměte všechna tištěná média z posledního týdne. Všude byl Schwarzenberg. Například v pátek v Hospodářkách bylo Schwarzenbergovi věnováno několik stránek. Já jim to ale nevyčítám, pouze to konstatuji. 

Myslíte, že se tím řídilo tolik lidí, že to rozhodlo o vaší porážce? 

Tak samozřejmě volič je na jednu stranu samostatně myslící jednotka, ale zároveň je také jednotkou poslouchající a čtoucí. 

Je váš výsledek větší blamáž pro vás, nebo pro vaši stranu? 

Já myslím, že je to porážka, ale žádná blamáž. V každém střetu je někdo vítězem, někdo poraženým a já v tuto chvíli prohrávám. 

Tak tedy: je to větší porážka pro vás, nebo pro vaši stranu? 

Myslím, že je to těžko identifikovatelné. Mě jako kandidáta vygenerovaly stranické primárky a šel jsem do těchto voleb jako kandidát ODS, takže je to porážka obou stran. 

(Autor: Vladimír Šnídl)


Zdroj: http://zpravy.ihned.cz/politika/c1-59110630-porazeny-premysl-sobotka-prohral-jsem-ja-i-ods 

MUDr. Přemysl Sobotka

předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním
1. místopředseda Senátu PČR