Demokracie je jen jedna

16. listopadu 2012
Demokracie je jen jedna

Je symbolické, že krátce před letošním listopadovým výročím přistoupili v polovině krajů k moci komunisté. Je příznačné, že po třiadvaceti letech jsou to znovu hlavně mladí lidé, kteří neváhají proti jejich návratu protestovat.

Je alarmující, že za těchto okolností chtějí odbory a levicoví aktivisté demonstrovat proti demokraticky zvolené vládě.

Neupírám nikomu právo na pokojný protest. Považuji ale za morální superkýč jej svolat na den, kdy tradičně vzpomínáme na oběti totality. Na lidi, kteří za obhajobu svobody zaplatili zdravím i životem.

Nemluví ze mě úzkoprsost, ani bezhlavý tradicionalismus. Pouze pokládám za nepřijatelné, aby v den, který stál na začátku svobodné existence naší země, kdokoli zpochybňoval demokratický systém jako takový. A hlavní slogan sobotní demonstrace - „Demokracie vypadá jinak“ – si nedokážu vyložit jiným způsobem.

Proto si zaslouží podporu ti mladí lidé, kteří neváhají vyjádřit svou obavu a nesouhlas z nástupu komunistů do veřejných funkcí. Mýlí se ti, kteří nástup komunistů bagatelizují, protože jsou prý „bez Moskvy a tanků“ neškodní. Komunistická ideologie má nenávist a potírání svobody ve svém genetickém kódu. Tvrdím, že by u nás ke zrůdnostem komunistické diktatury došlo i bez sovětských poradců. Právě proto musíme pozorně chránit naši novodobou demokracii. Není to jen úkol politických elit, ale všech občanů, kteří stojí o život ve svobodě. Pevně věřím, že takových lidí je v naší zemi většina.

MUDr. Přemysl Sobotka

předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním
1. místopředseda Senátu PČR