Doufám, že se ČSSD bude chovat slušně. Jako my, když jsme měli většinu

22. října 2012
Doufám, že se ČSSD bude chovat slušně. Jako my, když jsme měli většinu

Je mi trochu smutno, když se dívám na tu tenčící se skupinku senátorů, kteří v horní komoře parlamentu hájí barvy ODS, posteskl si po druhém kole voleb místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

To musí být nepříjemný pohled na to, jak modré v Senátu ubývá... 

Doufám, že se bude totální vítěz voleb ČSSD chovat slušně, jako jsme to dokázali my, když jsme měli většinu. Pokud budeme stát při sobě a dobře vysvětlovat politiku ODS a držet se programu, tak i těch patnáct může být bohatě vidět. 

Co uděláte pro to, aby vás za dva roky bylo víc? 

Musíme se nejprve pokusit otočit vnímání lidí ve smyslu, že ODS není politická strana, která je řízena někým zezadu. Naopak se nám za ty dva roky podařilo hodně úspěchů, a pokud dostaneme jinou nálepku, věřím, že se k nám voliči vrátí. 

Viníky jsou tedy kmotři, nebo je potřeba hlubší sebereflexe? 

Slovo kmotr nemám rád, přinesl nám ho Mirek Topolánek a pak si od nás v klidu odejde a snaží se kritizovat, jak on by to dělal dobře. Spíš jde o to, abychom dokázali přesvědčit, že jsme stranou reformní, která má ve visačce ekonomický zájem České republiky, a k tomu musíme mít i určitý kredit. Je potřeba se zamyslet, jestli jsme reformy, které jsou ku prospěchu, uměli vysvětlovat a zda jsme dokázali lidem říct, že je to skutečně nejenom řešení toho, co bude zítra. Myslím si, že jsme to nedokázali, stali jsme se proto nevěrohodnými. 

Jak chcete obnovit důvěru? 

Máme řadu starostů z velkých měst včetně Prahy a je tady zásobárna lidí typu Jaroslava Kubery – senátor a zároveň komunální politik. A pokud se budou tito lidé skutečně prezentovat a budou-li chtít napravit jméno ODS, pak ta doba, kdy se vrátíme opět k dvaceti pětadvaceti procentům, není daleko. 

Měla by se podle vás odrazit volební prohra i ve vedení strany? 

Nechme to na kongres, nepředbíhejme. Vůbec bych o tom nemluvil. 

Proč? Něco si o tom přece musíte myslet... 

Já si o tom samozřejmě něco myslím, ale nevím, proč bych to říkal vám. Sorry, je čtrnáct dní před kongresem, nepovažoval bych to za rozumné. Nedokázali jsme reformy vysvětlit jako politici, chyběl nám odborný moment, kdy by se za nás postavili například ekonomové z NERV. I těm je jasné, že pokud se nebudou dělat reformy, budeme plakat všichni. 

NERV přicházel s nejrůznějšími řešeními, ale ne vždy ho vláda poslouchala... 

To máte těžké, když máte koaliční vládu. To bychom museli mít britský nebo americký systém, kdy za čtyři roky voliči vládu buď pochválí, nebo to ve volbách otočí. 

Jak hodnotíte úspěch nestraníků? Neuvažuje i ODS o tom, dát více prostoru nezávislým osobnostem? 

Je to jedna z cest, měly by však být ztotožněny s programem politické strany. Všichni ti, kteří se holedbají nestranickostí, pak většinou hlasují v duchu těch barev, za které byli zvoleni. Žádná nestranickost potom už neexistuje. Parlamentní demokracie je postavena na systému politických stran a při všech chybách, které děláme, nenechme si to zničit. Kdyby padly politické strany, nebude žádný program. Zeptejte se nestraníků, jaký mají program. Zjistíte, že jsou to mnohdy jen populistická gesta. 

(Autor: Kateřina Eliášová)

MUDr. Přemysl Sobotka

kandidát na prezidenta
1. místopředseda Senátu PČR
předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním