Odhalení pamětní desky pana Milana Paumera

6. října 2012
Odhalení pamětní desky pana Milana Paumera

Projev 1. místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky na slavnostním setkání u příležitosti odhalení pamětní desky pana Milana Paumera.

Vážené dámy a pánové, vážení přátelé,

před dvěma roky na počátku srpna se mnoho z dnes přítomných zúčastnilo pohřbu českého vlastence a bojovníka s komunistickou diktaturou Milana Paumera. Nyní jsme se zde v Poděbradech sešli, abychom se zúčastnili odhalení pamětní desky, která by nám tohoto muže měla trvale připomínat.

Na pohřbu Milana Paumera jsem tehdy řekl: „Lidé, kteří takřka denně obdivují hrdiny přihlouplých dobrodružných filmů s potoky krve se dnes často ošívají nad historií III. protikomunistického odboje a zapomínají, že probíhal v podmínkách skutečné války, přestože dostala nálepku studená. Tuto válku rozpoutal prostřednictvím své zrůdné ideologie komunismus a jejím výsledkem byly stovky popravených, statisíce uvězněných či vyhnaných z vlasti, lidé byli v práci nahrazováni neschopnými kariéristy, mladí lidé byli trestaní za původ svých rodičů. K tomu připočítejme zdevastované národní hospodářství, zničené kulturní památky i přírodu. Za takové situace měli svaté právo ti nejstatečnější pozdvihnout zbraň proti diktatuře. V takovém boji umírají bohužel i lidé – ať již hrdinové, nebo uzurpátoři moci či jejich nešťastní gladiátoři.“


Za ty dva roky se leccos v naší zemi změnilo k ještě horšímu. Široké vrstvy občanů jsou na jedné straně vedeny programově k pasivitě a na straně v zájmu povrchní senzacechtivosti umožňujeme lacinou slávu psychopatům všeho druhu i širokou názorovou platformu těm, kteří s nestydatou drzostí tvrdí, že členství v KSČ není vadou na charakteru.

Opět ignorujeme možnost poučit se z naší historie, dáme na ty nejlacinější sliby a obdivujeme místo skutečných hrdinů šedivé tichošlápky, kteří v případě krize vždy selžou. Je v našem bytostném zájmu, abychom se s těmito jevy nesmiřovali.

Jednou z cest odporu proti tomu je i to, že si nepřestaneme vážit našich hrdinů, kteří odmítali být otroky či gladiátory. Mezi tyto statečné rozhodně patřil i Milan Paumer.

Čest jeho památce

MUDr. Přemysl Sobotka

předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním
1. místopředseda Senátu PČR