Ozvěny dne

15. října 2012
Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl 1. místopředseda Senátu a kandidát na prezidenta Přemysl Sobotka.

Jan BUMBA, moderátor:

My jsme teď ve spojení s místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou, který se jako člen vedení ODS účastnil jednání výkonné rady, které hodnotilo volby, krajské a senátní volby. Pane Sobotko, dobrý den. 

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu a kandidát na prezidenta /ODS/:

Dobrý den. 

Jan BUMBA, moderátor:

Jak zní závěr toho vašeho dnešního jednání? 

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu a kandidát na prezidenta /ODS/:


Závěr, v podstatě diskuse byla poměrně velmi podrobná, nebyla emocionální, všichni jsme zachovali chladnou hlavu, nikdo nemluvil o ničem jiném, než že to byla samozřejmě prohra, kromě Plzeňského kraje, a že je potřeba to celé zanalyzovat. Hledají se čísla, ta budou během krátké doby, abychom byli schopni najít ty důsledky té porážky, samozřejmě... 

Jan BUMBA, moderátor:

A neshodli jste se na tom, jaké byly příčiny té porážky? 

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu a kandidát na prezidenta /ODS/:

Na tom jsme samozřejmě se neshodli, každý tam měl svůj individuální názor. Podle mého vyjádření, které deklaruji delší dobu, my jsme trošku komplikovaně nebo někdy skoro vůbec nevysvětlovali stanovisko ODS a tím jsme se malinko stávali nečitelní a spíše jsme zastávali až to kompromisní koaliční vládní stanovisko. Takže tady já jsem viděl a vidím jednu z těch chyb, že jsme se stali malinko nečitelní pro voliče a samozřejmě reformy, které v daném okamžiku probíhaly, ať už jsou se superpozitivním do budoucna nebo málo pozitivním. To teď nebudeme hodnotit, ale signálně pro Českou republiku je to dobré z hlediska ratingu a tady v daném okamžiku máme ještě velký nedostatek a to je vysvětlovat lidem, proč se reformy dělají, ale že reformy budou bolet každého, no, to je celkem jasné. 

Jan BUMBA, moderátor:

Já vám děkuji za vaše vyjádření, to byl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS. Stále je se mnou ve studiu komentátor Českého rozhlasu 6 Petr Hartman. Petře, podle vás, jak je na tom ODS po těchto volbách a jak je na tom premiér a předseda ODS Petr Nečas. V jaké pozici je? 

MUDr. Přemysl Sobotka

kandidát na prezidenta
předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním
1. místopředseda Senátu PČR