Slavnostní večeře na počest předsedy vlády a ministra obrany Jordánského hášimovského království

16. července 2012
Slavnostní večeře na počest předsedy vlády a ministra obrany Jordánského hášimovského království

Projev 1. místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky na slavnostní večeři na počest předsedy vlády a ministra obrany Jordánského hášimovského království J. E. pana Fayeze Al-Tarawneha.

Vážený pane předsedo vlády, dámy a pánové, 
 
jsem velice rád, že Vás mohu nejen jménem svým, ale především jménem Senátu Parlamentu České republiky, uvítat v Praze. Setkání s vámi je mi dvojnásob příjemné, protože jsem mohl v červnu 2010 na pozvání jordánského parlamentu navštívit vaši pozoruhodnou zemi a být dokonce přijat Jeho výsostí králem Abdulláhem.
 
Vzpomínám na tyto dny velice rád. Byl jsem okouzlen přátelskou pohostinnosti Jordánců, vaší přírodou, památkami v Petře i moderním Ammánem. Navštívil jsem tehdy také české vojáky, kteří pomáhali s odminováním údolí řeky Jordán a uvědomil si, že naši vojáci se v různých částech společně zúčastnili mnoha mírových misí OSN. V bývalé Jugoslávii dokonce český a jordánský prapor v letech 1994 – 1995 sloužily spolu bok po boku v jednom sektoru pod střídavým velením našich a vašich velitelů.
 
Stejně tak vidím do budoucna mnoho šancí na pozitivní rozvoj vzájemných vztahů v ekonomice, kultuře, sportu i vědě. Naše země má Jordánsku co nabídnout,    ať už jde o technologické celky při stavbě kanálu z Rudého do Mrtvého moře nebo o energetické a vodohospodářské celky. Stejně tak je Jordánsko zajímavým partnerem pro nás.
 
Velice si cením role Jordánského království v neklidném prostředí Středního východu. Nebýt realistických a mírotvorných aktivit vaší země, byla by situace zde mnohem složitější. Jordánsko je v tomto regionu symbolem stability a především ochoty urovnávat příčiny zdejších konfliktů. Tím je mi vaše země velice sympatická.
 
Přeji proto Jordánskému království klid a mír na rozvoj své země, přeji hodně štěstí a úspěchů všem lidem vaší země a vám osobně pane předsedo vlády i vašemu doprovodu chci popřát co nejhezčí pobyt v České republice.
 
Děkuji vám za pozornost.
MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR
předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním