Projev kandidáta na prezidenta republiky na tiskové konferenci při otevření jeho volební kanceláře

17. srpna 2012
Projev kandidáta na prezidenta republiky na tiskové konferenci při otevření jeho volební kanceláře

Projev 1. místopředsedy Senátu PČR a kandidáta na prezidenta republiky Přemysla Sobotky na tiskové konferenci při otevření jeho volební kanceláře.

Praha, Haštalská ulice
 
 
Dobrý den dámy a pánové,
 
dnešním dnem otevírám svou kancelář pro kandidaturu v přímé volbě hlavy státu. Je to prostor, ve kterém se budu setkávat s těmi občany, kteří projeví zájem blíže poznat mé názory. Je to prostor, kde se chci také potkávat s vámi, zástupci médií.
 
Tato kancelář nebude jediným místem, kde mne mohou občané potkat. Tak jako většina kandidátů se opírá o své politické strany, tak i já budu využívat strukturu své, a proto budu mít 13 dalších míst ve všech krajích. 
 
Protože jsem vždy dával přednost osobnímu kontaktu s lidmi před jakoukoli formou zprostředkování, chci tyto kanceláře využít při pořádání prezidentských debat. Nechci vstupovat lidem do soukromí jejich bytů nějakou vlezlou papučovou nebo obývákovou kampaní. Chci ty, kteří budou mít zájem, pozvat na neutrální půdu, podobně jako to bylo v prezidentských primárkách ODS. Tato setkání ale už budou otevřené komukoli, kdo se bude chtít zúčastnit a položit mi jakoukoli otázku.
 
Vedle této sítě kanceláří se také spouštím horkou linku 234 707 107 pro dotazy občanů. Facebook, Twitter, web nebo email, kde mě můžou lidé zastihnout, samozřejmě dál fungují.
 
Kanceláře pro mne znamenají především prostor pro klidný rozhovor nebo debatu. Nejsou to místa, ve kterých se plánuje a organizuje moje kampaň. Nestavím si ani žádný zvláštní tým z externistů či expertů na marketing. Spoléhám na ochotu kolegů, kteří si ke své běžné práci v rámci ODS přibrali navíc ještě přípravu mojí kampaně. 
 
Jako prezidentský kandidát, který se opírá o politickou stranu, jejímž je členem, přirozeně využívám existující zázemí. Výběrem kanceláře se nesnažím uměle odkazovat na nejslavnější historii českých respektive československých prezidentů. Věřím, že voliči prezidentský charakter poznají sami a nepotřebuji berličky a stylizace.
 
Zároveň vás také ujistit o plné podpoře od svých kolegů v ODS. A to jakkoli se objevily nešťastně překroucené informace o všeobecné podpoře jiného z kandidátů ve druhém kole.
Občané České republiky jsou hrdý národ uprostřed Evropy. Jako prezident nepodlehnu snahám vyměnit korunu za euro ani za rubl. To je vzkaz mým kolegům v prezidentské volbě. Na rozdíl od nich jsem nikdy nestavěl eurozájmy nad zájmy České republiky.
 
Věřím také v parlamentní demokracii a ve volnou soutěž demokratických politických stran. I prezident je totiž politik. A věřte mi, že bych jako prezident nepřipustil jakékoli snahy o instalaci demokracie jiného typu.
 
Prezident totiž zvlášť na mezinárodním poli musí tvrdě bojovat za české zájmy. Jiné cesty vedou k totalitě a totalita končí krví. V úterý si ostatně připomeneme den, kdy Československo napadla vojska pod vedením Sovětského svazu.
 
Já jsem tento den prožil v Liberecké nemocnici jako úplně čerstvý lékař. Uprostřed Evropy jsem musel tři měsíce po promoci ošetřovat válečná zranění lidí, jako jste já nebo vy, kteří ale měli tu smůlu, že žili v totalitě.
 
Jako prezident budu bránit zájmy každého občana České republiky. Jakkoli česká Ústava dává prezidentovi roli pasivního vykonavatele státní správy a aktivního politika, prezident bude mít velmi silný mandát nejspíš od několika milionů voličů.
 
Můžete mi věřit, že ani s tak silným mandátem bych neusiloval o rozšíření prezidentských pravomocí.
 
Na druhou stranu, v návaznosti na přímou volbu prezidenta bychom měli otevřít debatu o tom, zda bychom neměli přímo vybírat i svoje poslance. Poslanec zvolený a přímo odpovědný zhruba 50 tisícům voličů by byl pod přímou demokratickou kontrolou a musel by se zodpovídat v prvé řadě lidem. Stejně jako prezident, po jehož přímé volbě občané dlouhé roky volali.
 
Vaše dotazy prosím.
MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR
předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním