XX. celostátní setkání 52. Pomocného technického praporu-Vojenských táborů nucených prací

6. září 2012
XX. celostátní setkání 52. Pomocného technického praporu-Vojenských táborů nucených prací

Projev 1. místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky na XX. celostátním setkání 52. Pomocného technického praporu-Vojenských táborů nucených prací.

 
Klášter Svatá Dobrotivá, Zaječov, 6. září 2012
 
 
Vážení přátelé,
 
jsem velice rád, že vás dnes mohu všechny srdečně pozdravit na již 20. celostátním setkání příslušníků pomocných technických praporů z let komunistické diktatury. Naše veřejnost vás zná pod familiárním označením „pétépáci“, ale bohužel málokdo se z mladších generací dokáže vcítit a pochopit, o co ve vašem případě šlo.
 
V mnoha armádách světa existovaly či existují různé speciální technické jednotky, které nejsou určeny k přímému boji, ale v případě PTP šlo v 50. letech o něco podstatně jiného. Neskonale mstivý a nenávistný komunistický režim potřeboval mnoho pro něj nepohodlných občanů ponižovat, tupit a využívat k otrockým pracím. Poznali jste na vlastní kůži to, čemu komunisté ve svém cynismu říkali proces převýchovy. Tato převýchova měla však své oběti na životech, zdraví vás i vašich kamarádů. Tato převýchova z vás dělala občany druhé kategorie a postihovala i vaše rodiny.
 
Povinností nás občanů, včetně vás „pétépáků“, je stále připomínat toto temné historické období především z jednoho prostého důvodu: Komunisté a jejich sympatizanti různého zabarvení – jedno zda strakatého či oranžového – zůstávají stále stejní, což vidíme na jejich bezuzdném populismu a demagogii. V dnešní globální ekonomické a finanční krizi umějí vše mistrně kritizovat, ale řešení problémů mají stále stejné. Rychle bychom skončili v poměrech, které alespoň doufám, nikdo z nás nechce.
 
Dobře vím, že se už nikomu z nás nepodaří změnit smutnou historii naší země, čemu ale můžeme předejít, je opakování této zkušenosti. Dnes však chci hlavně popřát všem přítomným „pétépákům“ hodně pohody, pevného zdraví, energie a chuti do života. Chci vám popřát hodně kamarádských setkání s vašimi druhy, kteří rovněž museli nosit na uniformách černé výložky. A byl bych rád, abychom se mohli konečně společně radovat také z toho, že nám rudá minulost již, doufejme, nebude otravovat naše současné životy.
 
Děkuji vám za pozornost.
MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR
předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním